Luna Francofoniei 2023: Conferința ”Francofonia ca orizont cultural comun”, susținută de dramaturgul Matei Vișniec, la Teatrul Național din Luxemburg.
„La 22 martie, Ambasada României la Luxemburg și Institutul Cultural Român de la Bruxelles, împreună cu Ambasada Franței și Institutul Cultural Francez, au continuat seria de manifestări culturale derulate în cadrul programului Luna Francofoniei cu organizarea conferinței ”Francofonia ca orizont cultural comun”.
Manifestarea l-a avut ca principal protagonist pe celebrul om de cultură, poet, dramaturg, romancier și jurnalist Matei Vişniec, care s-a remarcat în dialogul cu criticul literar Franck Colotte, dar și cu publicul prezent la Teatrul Național.
Au deschis dezbaterea pe tema teatrului francofon ambasadorul României și directorul Institutului Francez la Luxemburg, Livia Rusu și Maxime Dafri, precum și Liliana Țuroiu, directorul ICR Bruxelles, și Frank Hoffmann, directorul Teatrului Național.
În cadrul conferinței, criticul literar Franck Colotte, profesor la Universitatea din Luxemburg și membru corespondent al Academiei Naționale din Metz, a prezentat câteva dintre cele mai recente volume semnate de Matei Vișniec, punctând aspectele relevante legate de evoluția teatrului francofon.
Cei prezenți au avut ocazia de a pătrunde în universul operei lui Matei Vișniec sub ghidajul atent al autorului, descoperind o parte din sursele sale de inspirație, valențele nebănuite ale limbilor română și franceză, modul în care își alege stilul în care își așterne în pagină piesele, dar și modalitatea în care se implică la momentul punerii acestora în scenă. Deși consideră că există ”o complicitate între limba română și limba franceză”, autorul a mărturisit că a fost nevoit ”să seducă limba franceză”, în timp ce ”cu limba română, eu eram regele”.
Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi. A debutat cu poezie în 1972, în revista Luceafărul. Mai târziu, stabilit la Bucureşti, unde a făcut studii de filozofie şi istorie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de Luni, condus de criticul Nicolae Manolescu. Cenzurat de regimul lui Nicolae Ceaușescu, el a ales să își părăsească țara în 1987 pentru a cere azil politic în Franța. A început să scrie în limba franceză și a lucrat pentru BBC și Radio France Internationale. Piesele sale sunt traduse şi jucate în peste 30 de țări.
A primit numeroase distincţii, între care amintim Premiul Academiei în 1998 şi Premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate în 2015. În Franța i-a fost decernat de mai multe ori Premiul Presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon. În 2009, Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD) îi acordă Premiul European, iar în 2016 primește Premiul Jean-Monnet pentru literatură europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News