Un nou studiu publicat miercuri în prestigioasa revistă „Nature” sugerează că Luna este cu 80 de milioane până la 180 de milioane de ani mai veche decât estimările precedente.
Citește și: Ce nu trebuie să faci după mesele copioase de sărbători
Potrivit cercetării, eșantioanele de rocă prelevate de pe suprafața Lunii au fost interpretate greșit în trecut, ceea ce a condus la subestimarea vârstei satelitului natural al Pământului, potrivit DPA.
Trei cercetători — Francis Nimmo din Statele Unite, Thorsten Kleine din Germania și Alessandro Morbidelli din Franța — susțin că Luna, în urmă cu 4,35 miliarde de ani, se afla pe o orbită extrem de eliptică în jurul Pământului, la o distanță mult mai mică decât astăzi. „Puternicele forțe mareice ale Pământului au încălzit rapid Luna, determinând-o să elibereze cantități mari de magmă din interiorul său către suprafață”, explică autorii studiului.
Cercetătorii afirmă că majoritatea rocilor selenare analizate reflectă procesul de răcire a acestei magme, și nu momentul formării efective a Lunii.
Conform teoriei acceptate de comunitatea științifică, Luna s-a format în urma unei coliziuni gigantice dintre Pământul timpuriu și un corp ceresc de dimensiunea planetei Marte, numit Theia, acum aproximativ 4,5 miliarde de ani. „Impactul a catapultat în spațiu cantități mari de rocă incandescentă din scoarța și mantaua celor două corpuri cerești, iar unele dintre aceste rămășițe au format Luna”, explică oamenii de știință.
Eșantioanele de rocă selenară aduse pe Pământ de astronauții misiunilor Apollo, precum și de unele misiuni robotice, au indicat anterior că suprafața Lunii s-a răcit în urmă cu 4,35 miliarde de ani. Cercetătorii au presupus că acesta era momentul formării Lunii.
Totuși, analiza ulterioară a relevat prezența unor cristale din mineralul zircon în aceste roci, care sunt mult mai vechi. Aceste descoperiri au generat noi întrebări privind vârsta reală a satelitului natural.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu