Luna octombrie are destinații noi pentru Teatrul Național din Timișoara, care pornește la drum cu cinci dintre spectacolele sale.
Începem marți, 3 octombrie, de la ora 18, în sala Teatrului Odeon din București, unde Teatrul Național prezintă spectacolul-eveniment Hamlet după W. Shakespeare, un spectacol de Ada Lupu Hausvater. Spectacolul Hamlet, retradus de Peca Ștefan, retrăiește celebra poveste a tânărului prinț al Danemarcei pe ruinele fumegânde ale tragediei de la Colectiv, pe speranțele năruite ale acelor tineri excepționali, captivi „Danemarca” lor - ostilă, rigidă și, mai cu seamă, coercitivă. Dincolo de replică, muzica spectacolului, semnată de trupa Subcarpați, mixând ritmuri urbane (hip-hop, dubstep etc.) cu teme din folclorul românesc, oferă o direcție de receptare actuală, determinantă, care contextualizează cu precizie spectacolul .
Miercuri, 4 octombrie, de la ora 19, în sala Teatrului Excelsior București, în cadrul TEEN-FEST EXCELSIOR2017, va avea loc reprezentația cu spectacolul Say it now!, text de Mihaela Michailov și Marcelino Martin Valiente, regia Marcelino Martin Valiente, un spectacol care explorează problemele tinerei generații prin povestea unui adolescent rătăcit spațiul virtual. Spectacolul a fost realizat în cadrul unui grant finanțat de Norvegia, Islanda și Lichtenstein și Guvernul României și reunește o echipă formată din actorii Flavius Retea, Bogdan Spiridon, Ana Munteanu și Cătălin Ursu, scenograful Brage Jonassen, compozitorul Sebastian Hamburger, coregrafa Gunhild Bjørnsgaard, precum și din Lucian Matei (concept video) și Ovidiu Zimcea (light design).
Vineri 6 octombrie, de la ora 19, Naționalul timișorean prezintă în sala Teatrului „Luceafărul” din Iași spectacolul Say it now! de Mihaela Michailov și Marcelino Martin Valiente în cadrul FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU PENTRU PUBLICUL TÂNĂR.
În aceeași zi, la aceeași oră, Teatrul Național din Timișoara prezintă la Oravița spectacolul Aeroport de Ștefan Caraman, regia Ion-Ardeal Ieremia, în cadrul GALEI TEATRELOR NAȚIONALE „ORAVIȚA 2000”. Actorii Alina Ilea și Romeo Ioanspun o poveste despre dragoste și însingurare, o poveste născută într-unul dintre cele mai tranzitorii spații ale existenței contemporane. Scenografia este semnată de Mihai Păcurar (decoruri) și Dorothea Iordănescu (costume). Conceptul video este semnat de Wonderboy.
Luni, 9 octombrie, de la ora 18, în sala Teatrului Odeon, în cadrul festivalului FESTin PE BULEVARD, organizat de Teatrul Nottara din București, Teatrul Național din Timișoara prezintă, spectacolul Hamlet după W. Shakespeare, în traducerea remix a lui Peca Ștefan. Așadar, spectacolul poate fi văzut a doua oară în București, protagoniștii principali fiind Matei Chioariu și Marius Andrei Alexe, cunoscut publicului ca MC Bean, cărora li se alătură Ion Rizea, Claudia Ieremia, Victor Manovici, Doru Iosif, Cristina König, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Flavius Retea, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Alexandru Ștefănescu, Romeo Ioan, Claudiu Dogaru, Raul Bastean, Ionuț Iova, Marius Lupoian, Florin Ruicu și Constantin Tovarnițchi. Scenografia spectacolului aparține Iulianei Vîlsan, iar conceptul video este semnat de Kotki Visuals.
Duminică, 22 octombrie, de la ora 18 și de la ora 21, în Sala Studio a Teatrului Național din București, Teatrul Național din Timișoara prezintă spectacolul Rambuku de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu, în cadrul FESTIVALULUI NAȚIONAL DE TEATRU. Rambuku este un spectacol fascinant despre felurile în care dragostea supraviețuiește istoriei, materiei, vieții înseși, la intersecția dintre cuvânt și tăcere, dintre mișcare și nemișcare, dintre spațiu și timp. Spectacolul îi aduce în fața publicului pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea și Andrea Gavriliu (care semnează și coregrafia), acestora alăturându-li-se actorii Ada Dumitru, Adrian Loghin, Alexandru Ioan Pântea, Ana Negrescu, Andreea Giurgiu, Bianca Pintea, Ciprian Valea, Eugen Curelici, Eva Maria Danciu, Ioana Repciuc, Ionuț Iova, Mario Valdelvira Garcia, Raul Lăzărescu, Roxana Fânață, Sebastian Vâlcea, Ștefania Misăilă și Vlad Cireșan. Sceonografia aparține lui Adrian Damian (decoruri) și Luizei Enescu (costume), muzica este semnată de Mihai Dobre (cunoscut publicului ca fondator al trupei Șuie Paparude) și light-design-ul de Lucian Moga.
Cele șapte reprezentații ale Naționalului din Timișoara în festivalurile lunii octombrie reflectă încă o dată parcursul unui teatru care-și confirmă rolul în construirea unei comunități culturale, de anvergură, cu un impact puternic în societate.
Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News