Luna Recoltei din 2023 este, de asemenea, luna în care poate fi văzută ultima superlună a anului.
Pregătiți-vă, vineri viitoare - 29 septembrie - va fi ultima superlună din 2023. Este și luna de recoltă din acest an, scrie Insider.
O superlună este un tip de lună plină care poate apărea cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât cea mai slabă lună a anului. Asta pentru că se află în cel mai apropiat punct de Pământ, numit perigeu, potrivit NASA.
În timp ce superluna de vineri viitoare nu va fi cea mai mare a anului - acel premiu fiind acordat superlunii albastre din august - va fi în continuare mai mare decât celelalte și merită văzută.
"Diferența dintre această lună plină și superluna din august este de doar 4.370 km, așa că va fi foarte aproape de acea valoare de 14% - 30% pentru cea mai mare lună plină a anului", a spus Noah Petro, un cercetător al proiectului Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA, într-un e-mail către Insider.
"Lunile de recoltă apar în această perioadă a anului și sunt numite așa deoarece timp de câteva zile o lună aproape plină se ridică în jurul apusului", a declarat Patrick Hartigan, profesor de fizică și astronomie la Universitatea Rice.
Fermierii care recoltează culturi în emisfera nordică ar avea mai multă lumină pentru a lucra după apusul soarelui.
În mod normal, răsăritul lunii în fiecare zi va fi cu 50 de minute mai târziu decât în noaptea precedentă. Dar în jurul lunii recoltei, întârzierea scade cu câteva minute, în funcție de locația dvs.: până la 24 de minute în Chicago și 17 în Seattle, a spus Hartigan.
"Impresia este că luna plină atârnă în jurul orizontului imediat după apusul soarelui timp de câteva zile la rând", a spus el.
"Există, de asemenea, o iluzie optică că luna pare mai mare atunci când este aproape de orizont. Combinat cu efectul mic de superlună, toate acestea vor duce la un sezon minunat al lunii de recoltă în 2023", a spus Hartigan.
Deși această superlună nu va fi la fel de apropiată sau strălucitoare ca cea din august, ea poate apărea de o culoare galben intens, portocaliu sau roșu, mai ales când se ridică pentru prima dată de la orizont.
Luna pare să-și schimbe culoarea doar atunci când răsare sau apune peste orizont sau în timpul unei eclipse de Lună, a spus Petro. Este același motiv pentru care avem răsărituri și apusuri roșii. "Atmosfera Pământului împrăștie lumina, cu excepția culorilor roșu/portocaliu", a spus el.
Condițiile atmosferice, cum ar fi norii, fumul sau praful, pot schimba culoarea pe care o ia luna și cât de strălucitoare apare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News