Film Comment este un clasament realizat la final de an, care „distilează“ opiniile celor mai influenţi critici de film, scriitori şi editori americani, potrivit lui Gavin Smith, editor de specialitate american. Sondajul care stă la baza întocmirii acestui clasament este unul dintre cele mai vaste realizate pe acest subiect, cuprinzând opiniile a circa 100 de specialişti.
Astfel, în clasamentul celor mai bune 20 de filme nelansate în Statele Unite ale Americii anul acesta, primele trei locuri au fost ocupate, în ordine, de „Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives“, de Apichatpong Weerasethakul, recompensat cu Palme d'Or în 2010, „Film Socialisme“, de Jean-Luc Godard, şi „Poetry“, de Lee Chang-dong. În topul primelor 10 cele mai bune filme nelansate în SUA anul acesta au mai fost incluse: „Meek's Cutoff“, de Kelly Reichardt, pe locul al patrulea, „Aurora“, de Cristi Puiu, „Mysteries of Lisbon“, de Raul Ruiz, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, de Andrei Ujică, „The Four Times“, de Michelangelo Frammartino, „Certified Copy“, de Abbas Kiarostami, şi „Marţi, după Crăciun“, de Radu Muntean, informează Mediafax.
Cel mai recent film al lui Muntean, „Marţi, după Crăciun“, spune povestea lui Paul Hanganu (Mimi Brănescu), care este căsătorit cu Adriana (Mirela Oprişor) de zece ani, dar are o relaţie extraconjugală cu Raluca (Maria Popistaşu). Dilemele provenind din această situaţie îl obligă pe Paul să ia o decizie. Lungmetrajul „Marţi, după Crăciun“ a fost selectat la Festivalul de Film de la Cannes din acest an, în competiţia Un Certain Regard.
„Aurora“, cel mai nou film al lui Cristi Puiu, a avut premiera mondială anul acesta, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Filmul „Aurora“ îl prezintă pe Cristi Puiu atât ca regizor, cât şi ca actor în rol principal.
Documentarul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“ este a treia parte din trilogia lui Andrei Ujică despre sfârşitul comunismului în România, serie din care fac parte şi „Videogramele unei revoluţii“ (1992), film realizat în colaborare cu Harun Faroucki, dar şi „Out of the Present“(1995). Montajul riguros al lui Andrei Ujică transformă peste 1.000 de ore de material de arhivă într-un film documentar de trei ore, o adevărată trecere în revistă a perioadei 1965 - 1989, din care se naşte o imagine autobiografică a dictatorului comunist.
Documentarul „L'Enfer d'Henri-Georges Clouzot“ reface împrejurările prin care Henri-Georges Clouzot a realizat, în 1964, filmul „L'Enfer“, cu actorii Romy Schneider şi Serge Reggiani în rolurile principale, proiect întrerupt înainte de a fi dus la bun sfârşit. Imaginile filmate, totalizând 15 ore, n-au mai fost niciodată făcute publice, fiind date uitării pentru o jumătate de secol. „L'Enfer“ este povestea unui patron al unui hotel de provincie, cuprins de demonul geloziei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu