Într-un interviu special DC News, profesoara Mariana Badea ne-a povestit regretul cel mai mare pe care îl are atunci când se gândește la Programa școlară.
Profesoara Mariana Badea a publicat peste 30 de cărți, toate având un singur deziderat: sprijin pentru elevi. A ținut mereu pasul cu modificările din Programa școlară, din Programa de Bacalaureat, a scris cărți pentru fiecare an de studiu, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, cuprinzând toate operele literare existente în manualele alternative.
Trilogia „Literatura română pentru elevi. Eseuri structurate” invită elevii într-o călătorie captivantă prin universul literaturii române, oferindu-le o perspectivă aprofundată asupra operelor esențiale și autorilor consacrați. Această lucrare vastă este alcătuită din trei volume:
1. Poezia
Primul volum al Trilogiei, POEZIA (830 de pagini), conține 125 de Eseuri structurate ale CREAȚIILOR LIRICE din manualele și programele școlare pentru învățământul preuniversitar, inclusiv creațiile poetice ale autorilor canonici.
2. Proza narativă
Al doilea volum al Trilogiei, PROZA NARATIVĂ (890 de pagini), conține aproximativ 90 de Eseuri structurate ale OPERELOR EPICE incluse în manualele și programele școlare pentru învățământul preuniversitar, precum și Eseuri structurate despre creațiile narative ale autorilor canonici.
3. Dramaturgia
Al treilea volum se intitulează „DRAMATURGIA” (340 de pagini), fiind structurat în două părți:
PARTEA ÎNTÂI cuprinde eseuri structurate cu speciile literare ale dramaturgiei: TRAGEDIA, DRAMA, COMEDIA.
PARTEA A DOUA este alcătuită din eseuri structurate al căror conținut ilustrează RELAȚIA DINTRE DOUĂ PERSONAJE atât în drame, cât și în comedii, o abordare inedită și unică a dramaturgiei.
Doamna profesoară ne-a prezentat și nouă cele trei volume în cadrul emisiunii speciale DC News, pe care o găsiți pe DC News și DC News TV și la finalul acestui articol. "O emisiune despre bâlbe, cărți și manele!"... "Le putem folosi ca să facem sport", remarcăm noi.
Doamna profesoară Mariana Badea ne-a spus că nu și-a numărat până acum cărțile, dar noi am estimat că ar fi în jur de 35.
Mariana Badea adaugă faptul că "Trilogia însumează peste 2.300 de pagini".
"Și asta și spuneam despre ele, că mirarea nu e că sunt 2.300 de pagini. Mirarea e cât am citit ca să scriu 2.300 de pagini (...).
Oricum, cine are copiii la școală, indiferent de vârstă, ar trebui să aibă aceste cărți acasă. Este imposibil sau aproape imposibil ca la școală să nu se nimerească profesoare care să facă opere din aceste cărți la clasă", ne-a spus doamna profesoară.
"La școală nu se face multă dramaturgie, deși noi avem dramaturgi foarte buni. Se făcea într-o vreme Mihail Sorbul — Patima roșie (singura tragedie românească, una foarte interesantă, în opinia mea).
Deși toți mor la sfârșit, după cum îmi spunea cineva... nu avem tragedii. Avem drame — multe chiar...
Patima roșie de Mihail Sorbul a fost, la un moment dat, în Programa școlară, a fost în manual, dar s-a scos. Cel mai rău îmi pare că s-a scos proza fantastică a lui Mihai Eminescu, proza fantastică a lui Mircea Eliade, proza fantastică a lui Vasile Voiculescu. Opere remarcabile și care chiar te-ar face să te gândești (...).
Sigur, aici nu vorbim despre Moara cu noroc a lui Slavici, într-adevăr. Toate operele literare pe care le-am amintit sunt de mare valoare. Dacă limba română ar fi fost de circulație (n.r., internațională), multe dintre aceste opere literare ar fi fost la nivel universal, fără îndoială", spune Mariana Badea.
"Sunt studenți care vin la noi în țară ca să studieze Eminescu. Vorbim despre studenții internaționali", am subliniat noi.
"Rosa del Conte a scris o operă întreagă despre poezia lui Eminescu. Băiatul acela de pe TikTok sau de pe unde era voia (n.r., să-i cadă la bacalaureat) Luceafărul. Doamne ferește, mai bine că n-a știut cine e Slavici, că cine știe ce făcea din Luceafărul...
Doamne, nici mă pot gândi. Făcea, probabil, o poveste de-aia pentru bunica, pentru mamaie. Mai era un elev care se bucura că Subiectul al III-lea avea drept cerință abordarea basmului cult, pentru că i-a spus mamaie Povestea lui Harap-Alb (el a spus doar «Harap-Alb»)... o știa de la patru ani", mai spune Mariana Badea.
Am mai întrebat-o pe Mariana Badea cum e posibil să existe oameni care scriu, chiar în momentele în care încearcă să-i "apostrofeze" pentru gramatică pe ceilalți internauți, comentarii de tipul "analfabet-o", "comunist-o"...
"Ce să zic? Ați văzut și cazul unui mare actor, dar nu-i mai spunem numele, care se lăuda că a citit doar 20 de cărți. Dar mă îndoiesc, fiindcă am lucrat și eu la teatru atâția ani și știu cum erau actorii și ce studii aveau în spate.
Citeau enorm în facultate (măcar dramaturgie, dar și proză și poezie). Aveau o cultură complexă. Ca să poți să faci un rol ca acela, nu poți să fii incult. E exclus, nu e în legea firii, iar asta nu pentru că o spun eu... îți pune universul piedică", adaugă Mariana Badea.
Continuarea o puteți asculta aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News