Luni, a doua zi de Rusalii, românii au liber

cincizecime6
cincizecime6
Alegeri prezidentiale 2024

Conform şi noului Cod al muncii, salariaţii români au liber în prima  şi a doua zi de Rusalii. În caz contrar, angajatorul este nevoit să-şi plătească angajaţii care lucrează cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în următoarele 30 de zile.

Sărbătoarea de Rusalii (Pogorârea Sfântului Duh), cum mai este cunoscută, se sărbătoreşte  întotdeauna duminica,  iar românii şi europenii au liber a doua zi de Rusalii (de sărbătoarea Sfintei Treimi).

Angajaţii români se află pe ultimele locuri din lume în ceea ce priveşte numărul de zile libere pe care le primesc în afara celor de concediu, întrucât legea permite numai 11 zile libere pentru sărbătorile legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 Mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, din care două cad întotdeauna duminica (prima zi de Paşti şi Rusaliile).

De altfel, anul acesta angajaţii români au cele mai puţine zile libere, având în vedere că 1 şi 2 ianuarie, 1 Mai şi prima zi de Crăciun sunt zile de weekend, ceea ce înseamnă că numai în cinci din cele 11 zile libere acordate prin lege angajaţii nu vor lucra.

Rusaliile, sau Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfântului Duh, numită în popor şi Duminica mare, este sărbatoarea anuală a pogorarii Sfantului Duh peste Sfinţii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc  si cu care se încheie descoperirea faţă de lume şi de creaţie a lui Dumnezeu, Cel în treime. Ea cade întotdeauna la 10 zile după Înalţare sau la 50 de zile după Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei praznicul . E totodată sărbatoarea întemeierii Bisericii creştine, căci în aceeaşsi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfâantului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai târziu.

Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbatoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită înca din vremea Sfinţilor Apostoli, ca o încreştinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare.

De sărbatoarea Rusaliilor aparţin o sumedenie de datini, credinţe şi rituri religioase populare, legate de pomenirea generală a morţilor din sâmbăta precedentă (Sâmbăta morţilor sau Moşii de vară).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel