Lupii își vor pierde statutul de animale „strict protejate” în Europa

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Se vor produce schimbări cu privire la statutul de protecție al lupilor în Europa.

Țările din Europa au sprijinit o propunere de reducere a statutului de protecție al lupilor de pe continent, într-o victorie majoră pentru Uniunea Europeană și pentru fermierii care doresc mai multă libertate de a împușca animalele care le amenință producțiile.

În cadrul unei reuniuni desfășurate marți la Strasbourg, membrii Convenției de la Berna privind Conservarea Vieții Sălbatice și a Habitatelor Naturale din Europa au aprobat o propunere de modificare a statutului lupilor din specie „strict protejată” în specie „protejată”, potrivit unui comunicat de presă.

Acest lucru deschide calea pentru ca UE să modifice Directiva privind Habitatele și să faciliteze autorităților naționale acordarea de derogări pentru uciderea lupilor considerați a reprezenta o amenințare la adresa animalelor fermierilor. Se așteaptă ca acest proces să dureze aproximativ un an.

Este o victorie personală a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a militat pentru ca această propunere să treacă de guvernele UE și al cărei ponei de companie, Dolly, a fost ucis de un lup în 2022.

Printre țările care au susținut propunerea s-au numărat Andorra, Armenia, Georgia, Islanda, Norvegia, Macedonia de Nord, Moldova, Liechtenstein, Serbia, Elveția și Ucraina, alături de toate cele 27 de state membre ale UE.

Țările care au respins inițiativa

Regatul Unit a respins-o, la fel ca Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Monaco și Albania, în timp ce Tunisia și Turcia s-au abținut, potrivit a două persoane prezente în sală, citate de POLITICO.

„Modificarea va intra în vigoare în trei luni, cu excepția cazului în care cel puțin o treime dintre părțile la Convenția de la Berna a Consiliului Europei (17) se opun”, se arată în comunicat.

Von der Leyen a salutat rezultatul, spunând că este „o veste importantă pentru comunitățile noastre rurale și pentru fermieri” și că reprezintă „o abordare echilibrată între conservarea faunei sălbatice și protecția mijloacelor noastre de trai”.

Vânătorii au salutat, de asemenea, decizia. „Aceasta reprezintă o oportunitate pentru Directiva privind Habitatele de a ține seama de acest succes în materie de conservare. Există încă unele obstacole juridice, dar acestea sunt acum realizabile”, a declarat Laurens Hoedemaker, președintele Federației Europene a Vânătorilor.

Léa Badoz, ofițer de programe pentru viața sălbatică la Eurogroup for Animals, a declarat că decizia transformă marele carnivor în „ultimul pion politic” al factorilor de decizie din UE, susținând că „reducerea protecției nu va rezolva provocările coexistenței și nici nu va ajuta fermierii”.

Sabien Leemans, ofițer principal pentru politici privind biodiversitatea la Biroul pentru Politici Europene al WWF, a condamnat, de asemenea, votul, afirmând că acesta „pune în pericol decenii de eforturi de conservare”.

Avertismentul experților

Experții au avertizat că încercarea UE de a schimba nivelul de protecție al lupilor a fost fundamentată mai degrabă pe prejudecăți decât pe dovezi științifice.

Acum, pentru a intra în vigoare, schimbarea statutului de protecție trebuie să fie transpusă în legislația UE, ceea ce presupune modificarea Directivei privind Habitatele - un act legislativ care este considerat una dintre bijuteriile coroanei legislației de mediu a UE, deoarece stabilește obiective stricte pentru protecția și restaurarea ecosistemelor.

Deschiderea acestei directive ar putea avea „potențiale consecințe negative mult dincolo de lup”, a declarat Leemans. „Vom urmări îndeaproape acest proces și vom solicita factorilor de decizie din UE să readucă știința în dezbatere”, a mai declarat aceasta.

Între timp, ministrul finlandez al Agriculturii, Sari Essayah, s-a declarat „foarte mulțumită” de faptul că „eforturile noastre de lobby au produs rezultatul dorit la nivelul UE și, de asemenea, pe scară mai largă în rândul statelor membre ale Convenției de la Berna”.

„Acțiunea la nivelul UE este esențială pentru a permite vânătoarea durabilă a lupilor și pentru a păstra demnitatea umană”, a adăugat ea, solicitând o modificare rapidă a Directivei privind Habitatele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel