Lupta între sindicat şi Colegiul Medicilor. Pereţianu îl face mincinos pe Astărăstoae

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, declara la începutul acestei săptămâni că medicii sunt individualişti şi nu se pot constitui în sindicate, iar reînfiinţarea instituţiei pe care o conduce a fost impusă de către Uniunea Europeană şi de către Consiliul Europei. Vicepreşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), Dan Pereţianu, a reacţionat, marţi la spusele preşedintelui CMR, spunând că ambele afirmaţii sunt „neconforme cu adevărul“

„Reînfiinţarea colegiului poate nu a fost chiar o iniţiativă a guvernanţilor, care nu prea agreează organizaţiile non guvernamentale, ci a fost impusă de Uniunea Europeană şi de către Consiliul Europei, pentru a exista o organizaţie neguvernamentală care să regleze profesia medicală. Fiind o instituţie atât de tânără, câţiva ani de zile a trebuit să se organizeze. Fiecare a înţeles alt lucru, deseori a fost confundată cu o organizaţie sindicală, ceea ce nu este cazul, chiar dacă în toate ţările din Uniunea, drepturile medicilor sunt protejate, inclusiv pe dreptul la muncă şi cel material de către o serie de organizaţii profesionale“, spunea Vasile Astărăstoae într-un interviu acordat Agerpres.

„NU este adevărat!“. Aceasta a fost reacţia reprezentanţilor CFSMR la declaraţiile lui Vasile Astărăstoaie. „Legea prin care a apărut Colegiul Medicilor a fost votată în 1995 (L 74/1995). Cei care au promovat, iniţial această abordare în 1991 au fost sindicaliştii din Sindicatul Independent al Medicilor, ulterior transformat în Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (...) Ea a devenit apoi iniţiativă parlamentară. Prima iniţiativă a apărut în 1992, fiind promovată de grupul PNŢCD; ulterior, a fost modificată prin iniţiativă a MS“, se arată într-un comunicat reacţie la afirmaţiile profesorului Astărăstoae.

Profesorul Astărăstoae a susţinut, în interviul acordat Agerpres, că medicii, prin matura meseriei lor, sunt individualişti şi nu se pot constitui în sindicate. „Medicii sunt individualişti prin esenţa profesiei, este foarte greu să-i sindicalizezi, de exemplu. În toată lumea sindicatele medicilor, mai puţin câteva ţări, cum este Israelul, Germania, în majoritatea ţărilor sindicatele medicilor au un număr mic de persoane pentru că medicul este individualist“, spunea preşedintele CMR. Reacţia CFMR a fost aceeaşi ca şi la prima afirmaţie contrazisă: „NU este adevărat!“„Peste tot în UE, şi mai ales în vestul ei, există sindicate ale medicilor. Nu numai că ele cuprind medici salariaţi, dar există sindicate ale medicilor cu practică independentă. Aceste sindicate sunt renumite, intră în contractare cu Ministerele şi Casele de Asigurări din ţările respective.

Dacă prof. Astărăstoae consideră că medicii sunt individualişti, poate că cineva ar trebui să-l atenţioneze pe dl. profesor că greşeşte: de mult timp, munca medicului se face în echipă !

Dar, cel mai ciudat la dr. Astărăstoae este schimbarea poziţiei cu privire la sindicate, când se ştie că domnia sa a fost cel care a sprijinit (şi prin instituţia pe care o conduce) organizarea unei federaţii sindicale a medicilor (vezi de exemplu, găzduirea în pagina Colegiului din Revista Viaţa Medicală a poziţiei liderilor respectivei federaţii sindicale a medicilor, şi vezi faptul că preşedintele acelei federaţii este consilierul preşedintelui CMR) !“, se mai arată în răspunsul CFSMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel