Turcia este ultimul resort diplomatic între Rusia și Ucraina, la mijloc fiind și interese economice.
Ucraina se pregătește de o nouă etapă a bătăliei cu Rusia, iar șanse de recuperare a teritoriilor anexate există, deși acestea nu sunt prea mari, din cauza imprevizibilității Rusiei.
”Cu siguranță, în momentul în care discutăm, chiar dacă informațiile de la Kiev sunt destul de restrânse, avem o contraofensivă care e în desfășurare în sudul Ucrainei. Se preconizează că așa numita bătălie pentru Herson ar trebui să înceapă și conform datelor, în următoarele zile, poate chiar săptămâni, ar fi o victorie majoră. Există preconizări că Ucraina poate să obțină o victorie majoră în Herson.
Ne întrebăm atunci cum va reacționa Rusia, pentru că toată lumea se gândește că Vladimir Putin e imprevizibil, e un animal pus la colț, de regulă e imprevizibil. Nu cred că armele nucleare vor fi în discuție pe masa Kremlinului. E o linie roșie care chiar și pentru Moscova e foarte greu de trecut, dar sunt rapoarte potrivit cărora Federația Rusă mobilizează masiv, stocuri de combustibil sunt transferate la graniță mai mult decât în primele luni ale invaziei. Toate acestea indică că Rusia s-ar putea pregăti de o contraofensivă pentru a bloca și a consolida regiunile anexate”, a spus Tudor Curtifan, redactor-șef al publicației defenseromania.ro, în intervenția sa de la Antena 3.
În privința summitului din Kazahstan, Curtifan a opinat că Turcia are mai puțină nevoie de Rusia decât vice-versa și Erdogan ar fi ultimul resort diplomatic în relația dintre cele două țări beligerante.
”Este a treia oară când președintele Erdogan îl umilește pe Vladimir Putin, exact cum Vladimir Putin umilea liderii occidentali înainte de războiul din Ucraina. Cred că și Turcia și Rusia au nevoie una de alta. Cred că, într-o oarecare măsură, Federația Rusă are nevoie mai mare de Turcia decât Erdogan de Rusia. După cum a fost semnalat, Turcia e singura portiță pe care Rusia o mai are în momentul de față pentru a discuta și a negocia cu Occidentul în vederea găsirii unei soluții de compromis în Ucraina. Dacă la începutul războiului se vorbea și de China sau Israel, în momentul de față a rămas doar Turcia. Pe de altă parte, e vorba și de un joc economic. Federația Rusă a propus Turciei dezvoltarea unui hub al gazelor care să fie livrate către Europa. E clar că Turcia a rămas una dintre ultimele posibilități și la nivel diplomatic pentru Rusia”, a mai spus Curtifan.
Președintele rus Vladimir Putin s-a comportat ciudat la Summit-ului Conferinței privind cooperarea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia de la Astana (Kazahstan). În timpul evenimentului, acesta a început să tușească puternic și nu și-a putut termina fraza.
Șeful Kremlinului a trezit din nou suspiciuni cu privire la problemele sale de sănătate, tușind după aproape fiecare cuvânt pe care l-a rostit. Un videoclip cu discursul său a fost publicat online, iar în imagini se poate observa că Putin vorbește cu dificultate din cauza tusei. În comentariile la videoclip, ucrainenii au scris că, probabil, "Ucraina i-a stat în gât lui Putin".
În plus, Putin a fost foarte activ în întâlnirea cu alți lideri, încercând să le atragă cât mai mult posibil atenția alergând și dând mâna cu aceștia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu