Curtea Europeană de Justiţie a decis, joi, că toate sesiunile plenare ale Parlamentului European (PE) trebuie să se desfăşoare la Strasbourg (estul Franţei) şi nu pot fi scindate de către Parlament cu scopul de a ocoli prevederile tratatelor în favoarea Bruxelles-ului, răspunzând astfel unei sesizări a Franței, informează AFP.
Curtea a anulat un vot al Parlamentului European care a decis să scindeze sesiunile plenare din octombrie 2012 şi 2013, pentru a limita timpul prezenţei parlamentarilor europeni la Strasbourg.
În hotărârea sa, CEJ precizează: "Tratatele impun Parlamentului European, al cărui sediu de află la Strasbourg, să se reunească în sesiuni plenare de 12 ori pe an". De obicei, două sesiuni plenare au loc la Strasbourg toamna, în aceeaşi lună, pentru a compensa absenţa unei sesiuni plenare în august. Conform practicii parlamentare, sesiunile plenare ordinare cu o durată de patru zile se ţin la Strasbourg, regulă care este contestată de către unii parlamentari. Aceștia doresc ca sediul Parlamentului European să fie exclusiv la Bruxelles, unde în prezent se desfăşoară activitatea comisiilor şi unele sesiuni plenare restrânse.
Franţa apără opţiunea pentru Strasbourgul ca sediu al Parlamentului European şi a sesizat CEJ pentru a anula o decizie parlamentară adoptată în martie 2011 privind suprimare a două sesiuni plenare de patru zile în octombrie 2012 şi 2013 şi înlocuirea lor cu două şedinţe de două zile în aceeaşi săptămână.
Notând că aceste două sesiuni a câte două zile "nu răspund exigenţelor stabilite prin tratate cu privire la sediul instituţiilor", curtea a dat dreptate Franţei.
În acest context, europarlamentara ecologistă franceză Sandrine Bélier a declarat: "Această decizie trebuie să închidă «lupta pentru sediu» şi să ne permită să ne concentrăm asupra misiunilor noastre fundamentale".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News