Un spectacol de neratat: Macbeth de William Shakespeare, în regia lui Michal Docekal, traducerea Horia Gârbea.
Din distribuţia spectacolului fac parte Marius Chivu (Macbeth), Andreea Bibiri (Lady Macbeth), Cornel Scripcaru (MacDuff) şi Vlad Zamfirescu (Banquo), precum şi Adrian Ciobanu, Ilinca Harnut, Irina Ştefan, Flavia Giurgiu, Alin State, Alex Călin, Vlad Benescu, Anca Diana Roşu, Raluca Nicolae, Brian West şi copilul Flavius Chivu.
Decorurile sunt realizate de Martin Chocholousek, costumele de Hana Fischerova, iar muzica originala de compozitorul Ivan Acher.
Coregrafia este semnata de Arcadie Rusu.
Michal Docekal a studiat regia (1985-1991) la Facultatea de Teatru şi Arte Interpretative din Praga, beneficiind totodată de o rezidenţă de 6 luni la Londra. În perioada 1991-1994 a fost regizor la Teatrul Kaspar, montând Kleist, Tirso de Molina ş.a.
Între 1994 şi 2002 a fost deopotrivă regizor, dar şi director artistic la Teatrul Divadlo, teatru laureat cu Premiul Alfred Radok, fiind considerat cel mai bun teatru al anului 1996. Aici a montat, printre altele, Cehov (Trei surori) şi Shakespeare (Regele Lear, Visul unei nopţi de vară, Îmblânzirea scorpiei, Neguţătorul din Veneţia).
O montare deosebită a Tragicei istorii a doctorului Faust de Marlowe a fost cea din anul 2001, la Castelul Vysehrad din Praga. În 2002 a devenit director al Teatrului Naţional din Praga, unde a regizat Beckett, Moliere, Bernard Shaw, Kane etc.
În prezent, în repertoriul Teatrului Naţional praghez regăsim câteva dintre creaţiile lui: Richard III de Shakespeare, Revizorul de Gogol, Pescăruşul de Cehov etc.
Montările lui Michal Docekal au avut un remarcabil impact asupra teatrului din Europa Centrală, producţiile sale fiind prezentate în Slovacia, Ungaria şi România. În 2011 a pus în scenă Un tramvai numit dorinţă de Williams Tenessee, la Teatrul Naţional din Bratislava.
Este laureat al mai multor premii, atât în Cehia, cât şi în străinatate.
În 2015, este numit preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.
Referitor la montarea de la Bulandra, Michal Docekal spune: “Am ales Macbeth, fiindcă este o piesă uriașă, o tragedie remarcabilă. Și încă dintr-un motiv: din pricina vrăjitoarelor. Vrăjitoarele și puterea lor sunt extrem de importante în piesă. Vrăjile lor devin o forță în viața socială, schimbând destine, dar și viziunea oamenilor, care nu mai știu ce e adevărat și ce nu.
Odată cu apariția calculatoarelor și a internetului, oamenii au crezut că vor deveni mai înțelepți și mai informați, dar au constatat că, de fapt, lucrurile stau tocmai invers: azi suntem invadați de falsuri - știri false, informații false, o mass-media care dezinformează, încărcându-ne cu energii negative – deci e tot un fel de putere vrăjitorească, ce dăinuie și azi, influențându-ne viețile. Exact ca în Macbeth. De aceea m-am oprit la această piesă a lui Shakespeare”.
Spectacolul se joacă în zilele de 12 şi 13 ianuarie (avanpremiera), 14 ianuarie (premiera) şi 15 ianuarie la Sala Toma Caragiu, de la orele 19.00.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu