Șase diplomați ruși au fost expulzați din Macedonia de Nord, vineri.
Guvernul Macedoniei de Nord a anunţat, vineri, expulzarea a şase diplomaţi ruşi, în contextul acţiunilor coordonate ale ţărilor europene ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina, iar Rusia a avertizat că decizia va atrage "consecinţe grave", informează cotidianul Le Figaro.
"Pe baza informaţiilor obţinute de la instituţiile competente, diplomaţii respectivi desfăşurau activităţi incompatibile cu statutul prevăzut în Convenţia de la Viena", a comunicat Ministerul de Externe de la Skopje.
Ambasada Rusiei a catalogat acuzaţiile ca fiind "total nefondate" şi a avertizat că vor exista "consecinţe grave". "Rusia va adopta măsuri, nu neapărat simetrice, dar semnificative, ca reacţie la această măsură", a transmis Ambasada Rusiei. "Suntem convinşi că astfel de acţiuni sunt contrare aspiraţiilor cetăţenilor ţărilor noastre în sensul cooperării constructive, că nu au nicio perspectivă şi conduc doar la degradarea relaţiilor bilaterale", a subliniat reprezentanţa diplomatică rusă.
Macedonia de Nord a expulzat deja alţi cinci diplomaţi ruşi la sfârşitul lunii martie.
Numeroase ţări europene, inclusiv Germania, Franţa, Italia şi Spania, au expulzat aproximativ 280 de diplomaţi ruşi de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, conform Mediafax.
Polonia a impus de una singură un embargo asupra importurilor de cărbune din Rusia, în așteptarea unei decizii a altor țări ale Uniunii Europene.
Potrivit Gazetei Prawna, legea a fost semnată de președintele Andrzej Duda.
„Președintele a semnat un act privind deciziile speciale în domeniul contracarării sprijinului agresiunii împotriva Ucrainei și al protecției securității naționale, care prevede, în special, introducerea unui embargo asupra importurilor de cărbune din Rusia”, se arată în comunicat.
Legea prevede, de asemenea, posibilitatea înghețării averilor celor care au susținut agresiunea rusă și permite întocmirea unei liste de persoane fizice și persoane juridice cărora li se vor aplica măsuri restrictive, inclusiv blocarea fondurilor și resurselor acestora.
În plus, legea interzice utilizarea sau publicitatea simbolurilor sau numelor care confirmă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu