Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel la începerea rapidă a negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord şi Albania.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel joi la începerea rapidă a negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord şi Albania, cu o săptămână înaintea summitului planificat UE-Balcanii de Vest, informează DPA.
Vorbind la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, Michel a caracterizat procesul drept o "prioritate de vârf".
"Sper din tot sufletul şi sunt încrezător că vom avea evoluţii pozitive foarte curând. Acesta ar fi un semnal important pentru ţara dumneavoastră şi pentru întreaga regiune", a spus Michel, potrivit Agerpres,
Împreună cu Albania, Macedonia de Nord a primit confirmarea în martie 2020 că îndeplineşte condiţiile pentru începerea negocierilor de aderare. Cu toate acestea, Bulgaria a ameninţat că se va opune prin veto începerii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord. Printre alte cereri, Bulgaria a făcut apel la Macedonia de Nord să confirme în Constituţia sa drepturile minorităţii bulgare care trăieşte în ţară.
Michel nu a putut spune dacă viitorul summit, care va avea loc în perioada 23-24 iunie, va constitui un avans. "Când avem o reuniune a Consiliului European, nu suntem niciodată siguri de rezultat", a declarat el, dar a adăugat că va face totul pentru a asigura ca reuniunea să aducă "un pas decisiv" spre aderare.
La rândul său, Pendarovski a spus că "prelungirea integrării macedonene în UE zdruncină credibilitatea uniunii în sine". El a calificat cererile Bulgariei drept "precedent periculos" de "condiţii instituite de un stat membru asupra unei ţări candidate pentru calitatea de membru din motive bilaterale".
Ambii au fost de acord că extinderea UE a câştigat o importanţă suplimentară pe fondul invaziei în curs a Ucrainei de către Rusia.
Recent, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre posibila aderare a Republicii Molodva la Uniunea Europeană (UE).
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană este "perfect legitimă", vorbind la o conferință de presă comună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, scrie Mediafax.
Moldova este unul dintre cele trei state ex-sovietice, alături de Georgia și Ucraina însăși, care au depus cereri de aderare la UE la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie. Solicitarea a venit pe fondul temerilor că țara ar putea fi atrasă în război, din cauza instabilității din regiunea Transnistria, condusă de separatiști pro-ruși și ocupată de trupele ruse de menținere a păcii la granița cu Ucraina.
Franța, care prezidează Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii, va contribui la obținerea unui consens între membrii UE pe tema cererii de aderare a Republicii Moldova la bloc, în cadrul unei reuniuni cruciale a Consiliului de săptămâna viitoare, a declarat Macron.
El a descris războiul din Ucraina ca fiind "o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni" și a declarat că Moldova este "deja o țară ancorată în familia europeană".
Macron a declarat că dorește să ajungă la un consens privind acordarea statutului oficial de candidat pentru cele trei țări, adăugând că cererea Moldovei nu ar trebui să fie separată de cea a Ucrainei.
Sandu a declarat că Moldova dorește să devină membră a UE "cât mai curând posibil. Dar suntem realiști și înțelegem că mai avem multe de făcut".
Războiul din Ucraina a complicat integrarea Moldovei în UE, dar reformele au adus Moldova mai aproape de standardele UE, a spus ea.
Franța ajută Republica Moldova
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat măsuri pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă consecinţelor invaziei militare ruse în Ucraina.
"Trebuie să continuăm să oferim susţinerea noastră ţărilor care suferă efectele războiului, în primul rând Republicii Moldova. Franţa are această iniţiativă, prin coprezidarea Platformei de susţinere pentru Republica Moldova: un ajutor de 650 de milioane de euro, dintre care 126 de milioane din partea Franţei", a afirmat Emmanuel Macron prin Twitter, cu ocazia vizitei la Chişinău.
Preşedintele Franţei a exprimat susţinere pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. "În două decenii, Republica Moldova s-a angajat într-un imens efort de transformare şi modernizare, prin aspiraţii la pace, stat de drept şi democraţie: în fond, Republica Moldova este ancorată deja în familia europeană", a subliniat preşedintele Franţei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News