Deputaţii macedoneni au avansat duminică în procesul legislativ în vederea schimbării numelui Macedoniei, făcând un pas înainte spre ratificarea definitivă a acordului încheiat cu Grecia pe această temă care urmează să pună capăt unui diferend bilateral de 25 de ani.
Din totalul de 120 de deputaţi, 67 au votat în favoarea examinării în a doua lectură a patru amendamente aduse Constituţiei macedonene a căror aprobare este necesară pentru adoptarea acordului privind noul nume al ţării încheiat cu Grecia în iunie, relatează AFP. Pentru a adopta definitiv acest acord, parlamentul trebuie să voteze amendamentele destinate înscrierii noului nume al Republicii Macedonia de Nord în Constituţie. Schimbarea numelui trebuie ratificată, până la sfârşitul lui ianuarie, de o majoritate de două treimi din parlamentari.
Grecia a promis să nu se mai opună aderării Macedoniei la NATO şi UE dacă acordul este aprobat
Pe 20 octombrie, parlamentul macedonean a votat în favoarea începutului procesului de amendare a Constituţiei în vederea schimbării numelui ţării, o victorie pentru premierul social-democrat Zoran Zaev care a fost nevoit să convingă parlamentari ai opoziţiei de dreapta să aprobe procesul. Miercuri, mii de susţinători ai opoziţiei de dreapta din partidul naţionalist VMRO-DPMNE au manifestat la Skopje împotriva premierului Zoran Zaev, considerând inadmisibilă schimbarea numelui ţării lor.
VMRO-DPMNE, care a fost înlăturat de la putere în 2017, a fost părăsit de numeroşi parlamentari în ultimele luni, mai scrie AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News