Parlamentul macedonean începe miercuri dezbaterea finală cu privire la amendamentele constituţionale pentru schimbarea numelui ţării în 'Republica Macedonia de Nord', în urma acordului semnat de Skopje şi Atena în vara anului trecut, ceea ce va deschide calea către aderarea la NATO şi lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, transmite dpa.
Dezbaterea se va încheia cu supunerea la vot a amendamentelor, pentru a căror adoptare este nevoie de voturile a cel puţin două treimi dintre cei 120 de parlamentari macedoneni.
Procedura parlamentară în acest dosar a fost lansată în luna octombrie, iar ulterior, cu o majoritate simplă, legislativul de la Skopje a convenit textul amendamentelor constituţionale.
În luna iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului în legătură cu vecinul nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO.
Pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va putea ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.
Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu