Treizeci de persoane, între care cinci deputaţi macedoneni, au fost inculpaţi marţi pentru că au participat, în aprilie anul trecut, la violenţele produse în parlament cu prilejul alegerii unui preşedinte al forului din rândurile minorităţii albaneze, informează AFP citând surse judiciare.
Circa 100 de oameni, între care 20 de poliţişti, au fost răniţi în violenţele declanşate după ce în jur de 100 de naţionalişti, unii purtând cagule, au descins în legislativ pentru a protesta împotriva alegerii lui Talat Xhaferi de către social-democraţii lui Zoran Zaev - actualul premier - şi partide ale minorităţii albaneze.
Suspecţii, între care se numără cinci aleşi ai dreptei naţionaliste VMRO-DPMNE şi mai mulţi înalţi responsabili ai Ministerului de Interne, sunt inculpaţi pentru "terorism" şi "atingere adusă ordinii constituţionale şi securităţii", fapte pentru care pot fi condamnaţi la până la 25 de ani de închisoare.
A vrut să-l ucidă
Responsabila cu ancheta în cadrul procuraturii macedonene, Elizabeta Nedanovska, a menţionat că unul dintre acuzaţi avea intenţia de a-l asasina pe Zoran Zaev, pe atunci liderul opoziţiei, pe care l-a vizat cu un pistol, dar nu a tras "pentru că avea în faţă alte persoane".
Procurorul republicii, Ljubomir Joveski, a precizat la rândul său că mai multe persoane sunt acuzate că au "plasat dispozitive explozive în două birouri" ale parlamentului. Acestea nu au fost însă activate.
Noua majoritate care îl alesese pe Talat Xhaferi fusese formată în urma alegerilor legislative anticipate din decembrie 2016 şi după un îndelungat impas politic. Zoran Zaev - rănit în timpul violenţelor din aprilie anul trecut - a format un nou guvern o lună mai târziu.
Albanezii reprezintă între 20 şi 25% din populaţia ţării cu 2,1 milioane de locuitori, menţionează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu