Biroul Permanent al PDL a adoptat, în cadrul şedinţei de luni, Codul etic al partidului, a anunţat europarlamentarul Monica Macovei. Documentul adoptat cu unanimitate de voturi, a declarat Monica Macovei, va intra în vigoare de astăzi(luni, nr). Vicepreşedintele democrat-liberali a explicat că potrivit Codului etic, în cazul condamnărilor definitive sau a stabilirii printr-o decizie definită a instanţei a calităţii de colaborator al Securităţii, sancţiunea este de excludere din partid.
"Sancţiunile prevăzute pentru condamnarea definitivă şi pentru calitatea de colaborator al Securităţii sunt excluderea din partid. Pentru trimiterea în judecată, de pildă, se ia decizia suspendării din partid, dar nu se ia în mod automat, ci este o decizie luată de Comisia de Etică sau de BPN. O altă sancţiune este retragerea sprijinului politic pentru funcţiile publice în care persoana respectivă a fost susţinută de partid. Suspendarea pe anumite termene a calităţii de membru de partid sau a unor drepturi sau suspendarea din funcţiile deţinute în instituţii publice", a arătat Monica Macovei. Liderul democrat-liberal a afiramt că adoptarea de către PDL a Codului etic al membrilor Partidului Democrat Liberal reprezintă o premieră pe scena politică românească.
"Am adoptat astăzi în BPN Codul etic al membrilor Partidului Democratic Liberal. Este o premieră pe scena politică românească. Acest Cod etic ridică standardele de integritate la un nivel inexistent în România până în acest moment, la un nivel decât cele ale oricărui alt partid', a declarat Macovei.
Vicepreşedintele PDL a prezentat, apoi, câteva dintre cele mai importante prevederi ale Codului etic al PDL care atrag sancţionarea membrilor de partid: condamnarea pentru fapte penale săvârşite cu intenţie; arestarea preventivă sau trimiterea în judecată; indicii temeinice pentru comiterea unor fapte penale în special corupţie, fraudă, crimă organizată sau alte fapte de natură penală grave care afectează credibilitatea partidului şi obiectivele majore ale partidului; incompatibilităţile constatate de instanţele judecătoreşti pe baza unor decizii ale ANI; conflictul de interese până la gradul II inclusiv; stabilirea printr-o hotărâre judecătorească definitivă a calităţii de lucrător, colaborator, sau asimiliat acestuia cu Securitate.
Vicepreşedintele PDL a mai precizat că o altă abatere disciplinară gravă o reprezintă încălcarea normelor de morală publice şi a dat exemplu, comportamentele nefireşti pe care le-ar putea avea un membru PDL aflat în exercitarea unor funcţii publice în spaţiul public, cum ar fi dansatul pe mese sau o altercaţie fizică cu un interlocutor.
"Această formulare lasă un loc destul de larg conducerii partidului pentru a decide în fiecare caz în parte. O altă faptă care atrage sancţiuni este menţinerea funcţiilor remunerate, plătite, în cadrul sindicatelor de către membrii de partid, după ce aceştia au fost aleşi în funcţii publice. De asemenea sancţionăm, nedepunerea la termen a declaraţiilor de avere şi de interese", a mai spus Macovei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News