Macovei: Nu trebuie să tratezi la fel corupţia mică cu corupţia mare, adică cea politică

macovei
macovei

La Chișinău a avut loc cea de-a 16-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova. Președinta Comitetului, Monica Macovei, după ce s-a întâlnit ieri cu preşedintele Niocolae Timofti, cu premierul Vlad Filat, dar și cu liderul liberalilor moldoveni Mihai Ghimpu, a acordat, miercuri, un interviu pentru Europa Liberă, în cadrul căruia a vorbit despre reforme și combaterea corupției.

„Republica Moldova merge foarte bine înainte, am felicitat-o, pornind de la aspectele politice, apoi la cele economice, în fine, toate celelalte reforme în toate domeniile. Acestea sunt recomandările adoptate ieri seară de Comitetul de cooperare parlamentară. Şi Republica Moldova este practic felicitată de toţi actorii europeni. Este campioana reformelor în acest moment, adică din 2009 încoace. Primiţi laude pentru că v-aţi făcut treaba, şi populaţia, şi cei de la putere. Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă opriţi, tot timpul lauda este o încurajare să continui să munceşti şi mai mult, şi mai mult", a apreciat europarlamentarul PDL la Europa Liberă.

Întrebată despre restanțele constatate în privința realizării proiectelor pro-europene, Monica Macovei a apreciat că nu pot fi considerate restanțe acele deziderate pentru care nu a existat practic timpul necesar, dar a spus că trebuie modificată, de pildă,  Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, iar reforma Procuraturii Generale să fie integrată în reforma justiţiei în general. "Ce vreau să spun este că procurorul general trebuie să lucreze împreună cu Ministerul Justiţiei, şeful acestei reforme este ministrul justiţiei. Apoi trebuie adoptate prevederi clare pe măsurile speciale de investigaţie, astea sunt interceptări fie telefonice, email şi tot ce înseamnă comunicaţie, fie filmări, fie interceptările ambientale adică într-un restaurant, într-o cofetărie, într-un loc public. Nu există nici un stat democrat şi vorbim de state democrate, nu de dictaturi, unde actele de crimă organizată, care înseamnă trafic de persoane, de copii, de femei, de droguri, de arme sau corupţia, spălarea de bani, frauda să fie investigate fără mijloace de supraveghere secretă", a explicat Monica Macovei.

De asemenea, europarlamentarul consideră că o altă problemă importantă este imunitatea: "Eu am fost surprinsă să aud că judecătorii în R. Moldova au imunitate, în sensul că nu poţi să începi o anchetă împotriva unui judecător decât cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Nu am mai auzit aşa ceva. Deci, imunitate nu trebuie să existe decât cel mult în situaţii de arest preventiv. Înţeleg că s-a făcut doar o excepţie pentru fapte de corupţie, nu trebuie pentru orice faptă. La fel şi cu parlamentarii – să poată fi anchetaţi, eventual poţi să ceri aprobarea ridicării imunităţii numai dacă vrei să-l arestezi preventiv”, a notat președinta Comitetului.

În ceea ce privește corupția, despre care mai mulţi experţi spun că este cel mai mare obstacol care împiedică realizarea reformelor proeuropene pe care şi le-a asumat Republica Moldova, Monica Macovei este de acord cu această afirmație, "mai ales că cu asta s-a luptat şi ea în România".  Fostul ministru al Justiției a susținut că "nu trebuie să tratezi la fel corupţia mică cu corupţia mare, adică cea politică şi trebuie să existe o unitate de elită de investigaţie, investigatori, procurori şi experţi financiari care să se ocupe de marea fraudă şi de corupţia politică sau cea din justiţie. De pildă, trebuie să existe un birou care să ocupe numai de corupţie în justiţie. Că e foarte importantă, dacă e corupţie în justiţie nimic nu va merge bine", a atras atenția Macovei.

Europarlamentarul PDL a vorbit pentru Radio Europa Liberă și despre avantajele semnării Tratatului de Asociere. „ Ca să înţeleagă lumea ce e acest tratat, înseamnă că Republica Moldova intră în spaţiul de liber schimb fără taxe al UE, asta înseamnă foarte multă bunăstare pentru oameni, deci îşi pot vinde produsele în UE, ca şi cum face parte din Uniune. Deci aduce mari beneficii producătorilor de orice fel şi, sigur, a oamenilor de afaceri, creează slujbe. (...) Dar aşa cum merg lucrurile eu sunt foarte optimistă. Dar, eu repet, o să fiu mereu critică, adică o să laud, dar o să şi critic. O să spun foarte bine ce aţi făcut, dar uite ce mai aveţi de făcut, că acesta e rostul”, a precizat Monica Macovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel