Europarlamentarul PDL Monica Macovei consideră că statele membre UE sunt ineficiente în ceea ce privește confiscarea banilor rezultați din activități infracționale, motiv pentru care este important extinderea și aplicarea principiului "să mergem pe urmele banilor".
Pentru a ajuta la a pune capăt "activităţii infracţionale", "terorismului" şi "spălării de bani", este nevoie de acțiunea la nivelul UE, deoarece "legislaţia din fiecare stat membru este în prezent inegală" şi pentru că "suntem ineficienţi în ceea ce priveşte confiscarea banilor rezultaţi din activităţi infracţionale", a declarat pentru website-ul TheParliament.com europarlamentarul român Monica Macovei, raportor al Parlamentului European privind îngheţarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni.
Precizând că, potrivit ONU, valoarea estimată a veniturilor criminale rezultate din 2009 se cifrează la 2 trilioane de euro, Macovei a apreciat că, acum, cifra este mai mare, iar ceea ce s-a recuperat este doar unu la sută. "Trebuie să extindem şi să aplicăm principiul 'să mergem pe urma banilor' şi să folosim mai mult decât procedura penală, să folosim procedura civilă, de exemplu, aşa cum se întâmplă în Marea Britanie, Irlanda sau Statele Unite, scrie pe surse.ro.
Potrivit europarlamentarului PDL, "a merge pe urmele banilor" presupune "confiscarea în cazurile penale ca urmare a unei condamnări penale", confiscarea extinsă - care merge mai departe şi permite unui judecător să evalueze dacă bunurile unui infractor au fost dobândite prin mijloace ilegale, iar dacă da, pot fi confiscate - și cea a confiscării fără o condamnare penală, la care Macovei se referă ca la o "mare bătălie", în condiţiile în care "statele membre nu doresc să meargă atât de departe".
Banii rezultați din activitați infracționale creează crima organizată
Monica Macovei consideră că a "merge pe urmele banilor" și a-i confisca este cel mai important lucru, deoarece "cu aceşti bani, [infractorii] creează mai multă crimă organizată", sau banii sunt spălaţi.
"[Statele membre] trebuie să facă acest lucru în următorul an sau doi ani, deoarece crima organizată şi infractorii acţionează foarte rapid şi este mult mai important să se confişte banii decât să se aducă două sau trei persoane în spatele gratiilor", a mai susținut europarlamentarul român.
Paradisurile fiscale trebuie eliminate
Raportorul PE a recunoscut, de asemenea, și importanța eliminării paradisurilor fiscale: "(...) Acum, foarte serios, nu poţi combate şi nu poţi cere altor state şi guverne din afara UE să stopeze această afacere a paradisurilor fiscale, fără a face acest lucru în propria casă, astfel că trebuie să facem acest lucru în Austria şi în toate celelalte paradisuri fiscale. Avem suficiente dovezi că acesta este locul unde merg banii murdari, fie pentru a nu plăti impozitele în propria ţară, fie din activităţi criminale", a precizat Macovei, adăugând: "Părerea mea este că suntem aici pentru a face să progreseze Uniunea Europeană ca entitate, şi nu pentru a apăra menţinerea sistemelor noastre naţionale.
"Provin din România şi nu avem principiul de a merge pe urmele banilor sau confiscarea civilă, avem doar confiscarea ca urmare a unei condamnări penale, care nu este de ajuns", a relevat europarlamentarul român, adăugând că, în esență, este "la latitudinea fiecărui stat membru" ce se întâmplă cu produsele provenite din săvârşirea de infracţiuni.
"Nu avem baza legală pentru a spune că trebuie să faci acest lucru sau altul", a notat Monica Macovei, afirmând, însă, că există o recomandare în raport ca fondurile să fie folosite pentru "reutilizare socială", aplicarea legii", compensaţii pentru victime sau "proiecte de utilitate publică".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News