Macovei: UDMR pare a trăda interesul ţării de a fi un stat de drept

macovei
macovei

Monica Macovei critică unele modificări ale parlamentarilor UDMR prin care încearcă să creeze un statut special pentru parlamentari în chestiuni legate de Codul Penal şi spune că are impresia că Uniunea trădează interesul României de a fi un stat de drept.

Fostul ministru al Justiţiei comentează pe blog propunerile UDMR prin care parlamentarii, miniștrii, alți demnitari, să nu mai poată fi anchetați și condamnați pentru luare de mită și alte infracțiuni de corupție sau care aduc pagube materiale statului. Macovei avertizează că asemenea iniţiative vor costa România în plan european.

"Suntem pe ultima sută de metri pentru a convinge Europa că anticorupția funcționează în România, mai ales la nivel înalt, adică al politicienilor, că suntem un stat de drept în care legea se aplică egal și pentru omul de rând și pentru politicieni, că și politicienii pot face închisoare. Ca să dobândim încrederea Statelor Membre ale Uniunii pentru a intra demni în spațiul Schengen. DNA, DIICOT și ANI își fac datoria, anchetează, verifică, trimit în judecată politicieni, iar judecătorii au început să dea pedepse pe măsura faptelor. Doi parlamentari UDMR (și cine o mai fi în spatele lor) pun însă piedici grosolane, care ne pot costa pe toți cei care vrem în Schengen și care vrem să trăim într-o țară normală, a noastră și nu a <lor>, în care, dacă avem corupție politică, să avem și politicieni la închisoare (desigur, prin judecăți drepte, rapide și pe bază de probe)", scrie Monica Macovei pe blog.

Ea analizează apoi "ultimele piedici grosolane puse de doi parlamentari UDMR", şi mai întâi, propunerea depusă în Parlament pentru a modifica Codul Penal, astfel încât parlamentarii, miniștrii, primarii etc. să fie eliminați din definiția „funcționarilor publici” și practic să nu poată fi anchetați și pedepsiți penal pentru luare de mită, trafic de influență, conflict de interese, abuz în serviciu, delapidare etc.

"Ieri, la postul Realitatea TV, am auzit un reprezentant al UDMR spunând că <luarea de mită nu poate fi comisă de un parlamentar> (!). Ba da, și parlamentarii pot lua mită sau comite trafic de influență, pentru a modifica legi, a angaja persoane, a <rezolva contracte> și multe altele. La fel și miniștrii, și ei pot lua mită, după cum am văzut în atâtea cazuri. Oricine exercită puterea publică poate lua sau da mită, poate face trafic de influență, asta de când lumea. Concret, parlamentarul Márton Árpád-Francisc a propus eliminarea din definiția <funcționarului public> a persoanelor care <exercită o funcție de demnitate publică sau o funcție publică de orice natură> (adică eliminarea art. 175 litera b din noul Cod penal), notează europarlamentarul.

A doua propunere criticată de Macovei aparține deputatului Mate Andras Levente, care dorește ca infracțiunea de „conflict de interese” să fie de facto dezincriminată. "Face asta prin propunerea de a adăuga cuvântul <nejustificat> la folosul material obținut în urma unui act făcut în conflict de interese.

Monica Macovei spune că aşteaptă reacţii de dezminţire de la UDMR că intenţiile lor nu ar vrea să creeze statut special pentru parlamentari şi pretinde scuze faţă de cetăţeni.

Citește și:

Kelemen Hunor vrea UDMR-ul în Opoziţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel