1. Putin reînvie URSS
Ajutat de Ucraina, devenită aliat de nădejde, Vladimir Putin reuşește să reintegreze în Rusia statele ex-sovietice, ceea ce ar duce la rate mai mari de creştere economică în întreaga Eurasie, potrivit raportului Morgan Stanley, citat de Business Insider.
2. Grexit – ba, Britxit - da
Sondajele arată că îndatorata țară mediteraneană, Grecia, rămâne în Uniunea Europeană, în timp ce Marea Britanie ar putea părăsi consensul.
3. Japonia, creditorul de ultimă instanţă al Europei
Banca Japoniei va cumpăra obligaţiuni în euro în încercarea de a devaloriza yenul față de euro, devenind un creditor de ultimă instanță pentru zona euro.
4. Italia în derivă
În Italia, proiectele anti-austeritate din campania electorală ar putea trimite cu gândul la o eventuală renunţare la euro. Situaţia finanţelor ţării s-ar înrăutăţi, iar Banca Centrală Europeană ar cumpăra obligaţiuni italiene.
5. China opreşte creşterea economică a lumii
Noua conducere chineză şochează şi impune condiţii monetare atât de stricte încât sufocă piaţa creditelor, provoacă o criză de lichidităţi şi o serie de falimente care "schilodesc" China, respectiv relansarea economică a lumii.
6. SUA, Japonia şi Marea Britanie îşi anulează datoriile
Cele trei ţări anunță că anulează toate datoriile care au rezultat din măsurile lor de stimulare a economiei prin infuzie de lichidităţi (quantitative easing). Agenţiile de rating se liniştesc, dar asta nu potoleşte furia deţinătorilor de obligaţiuni guvernamentale ale lumii.
7. Turcia devine ortodoxă în politica monetară
Banca Centrală a Turciei elimină instrumentele neconvenţionale din gama sa de opțiuni de politică monetară, ceea ce nu îmbunătăţeşte perspectivele economice a ţării.
8. Reîntoarcerea inflației
Inflația ar putea fi redeclanșată de o altă secetă, ce ar limita producția agricolă, înainte ca SUA și China să-și revină de pe urma crizei, umflând foi de calcul ale băncilor centrale.
9. SUA depășește marginea datoriilor fiscale
Liderul U.S. Economist, Vincent Reinhart, prezice apropierea de o margine fiscală abruptă în 2013, dar un ultimul compromis ar revigora încrederea. Investițiile ar crește și condițiile de muncă s-ar îmbunătății.
10. Locuințele SUA rămân fără proprietari
O întoarcere la micșorarea creditelor i-ar putea face pe cei ce doresc să-și cumpere case să bată cu pumnul în masă și să-și reducă activitățile, ceea ce ar încetini revenirea SUA.
11. Banca Japoniei dă startul adoptării regulilor de politică monetară
Banca Japoniei și-ar schimba planul de acțiuni: scoate mâncarea și energia din tabelele inflației și adoptă măsuri agresive de a crește prețurile, în contextul micșorărilor ce ar putea surveni în 2013.
12. Marea Britanie nu ar face față luptei contra inflației
Cu excepția Japoniei, reformele politice din Asia vor crește producția în regiune, care se va manifesta, în ultimul stagiu, în profituri mai mari pentru companii.
16. Industria mexicană de petrol și gaze
Noua conducere va pune în aplicare schimbări politice care să impulsioneze producția de petrol și gaze și de a folosi veniturile pentru programele sociale. Peso mexican și investițiile străine directe vor crește.
17. Program de infrastructură ambițios
Politica braziliană schimbă raportul cererilor pentru stimularea necesară, cu un programul de infrastructură ambițios ce conduce la fluxuri de investiții străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News