Emmanuel Macron a promulgat, vineri, cele 5 decrete reunite în legea de reformă a Codului muncii.
Proiectul a stârnit încă de la început controverse, fiind criticat de sindicate din cauza reducerii puterii acestora și o creștere a puterii patronilor. În prelungirea Legii muncii din 2016, ordonanțele modifică negocierea acordurilor colective de muncă în întreprinderi, cărora le sporeste rolul.
Ele prevad plafonarea compensațiilor în caz de concediere abuzivă, reducerea termenului recursului, fuzionarea instanțelor reprezentative ale personalului și posibilitatea de a negocia fără sindicat în întreprinderi mici.
Este prima decizie majoră în domeniul economic luată de Emmanuel Macron de la instalarea în funcţie, în luna mai.
Începând de săptămâna viitoare, Codul muncii va intra în vigoare. Puterea sporită oferită patronilor este doar primul pas dintr-o serie de schimbări, care vor afecta şi sistemul de pensii şi pe cel al contribuţiilor sociale.
În acest context, popularitatea preşedintelui Emmanuel Macron a înregistrat o scădere. Potrivit unui sondaj YouGo , întreprins pentru Huffington Post şi CNews, popularitatea lui Macron a ajuns în această lună la 30%, în scădere cu şase procente faţă de luna trecută.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci