Preşedintele Emmanuel Macron a semnat sâmbătă, în numele Franţei, protocolul de ratificare pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, care fusese adoptat de către Parlamentul francez pe 2 august, relatează AFP.
"Această alegere suverană a Finlandei şi Suediei, doi parteneri europeni, le va consolida securitatea în faţa ameninţării actuale din vecinătatea lor imediată şi va aduce o contribuţie semnificativă având în vedere capacităţile acestor doi parteneri la postura colectivă şi securitatea noastră europeană", a declarat sâmbătă Palatul Elysée.
Suedia şi Finlanda au renunţat la neutralitatea lor tradiţională din cauza invaziei ruse a Ucrainei.
"Douăzeci de aliaţi" au "ratificat deja protocoalele", a indicat, în cadrul adoptării de către Parlamentul francez, ministrul Afacerilor Externe Catherine Colonna.
Cele două ţări au nevoie de ratificare a celor treizeci de state membre ale organizaţiei pentru a beneficia de protecţia articolului 5 din Carta NATO în cazul unui atac.
Membră a Alianţei Atlantice, Turcia ameninţă însă că va"îngheţa" procesul, acuzând cele două ţări scandinave de bunăvoinţă faţă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi aliaţii săi pe care Ankara îi consideră organizaţii teroriste, notează Agerpres.
Este vorba despre 77 de pompieri şi 17 mijloacele de intervenţie care merg în misiune la solicitarea Guvernului francez, prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă.
Două aeronave de transport strategic au plecat deja din Bucureşti şi Timişoara cu primele echipamente, astăzi urmând să decoleze şi un al treilea avion, care îi va transporta pe pompierii salvatori. Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, este prima dată când ţara noastră desfăşoară o operaţiune de salvare atât de amplă pe cale aeriană.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a mulţumit României, dar şi celorlalte state care ajută la stingerea incendiilor din ţara sa, descriind gestul drept o demonstraţie a solidarităţii europene.
Patru avioane din flota UE de stingere a incendiilor au fost trimise în Franţa din Grecia şi Suedia, în urma unei solicitări din partea autorităţilor franceze, pe fondul reizbucnirii incendiilor forestiere care devastează zone întinse din sud-vestul ţării, a anunţat joi Comisia Europeană, relatează AFP.
În plus, echipe de pompieri din Germania, Polonia, Austria şi România au fost trimise pentru a ajuta pompierii francezi în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al UE, a precizat Comisia.
"UE este deplin solidară atunci când o ţară se confruntă cu o situaţie de urgenţă", a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat.
"Solidaritatea europeană este în acţiune!", a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un mesaj pe Twitter care anunţă acest ajutor european.
Grecia a trimis două avioane Canadair, iar Suedia două Air Tractor "în cursul zilei" de joi, a precizat preşedinţia franceză.
Totodată, Germania trimite 64 de pompieri şi 24 de vehicule, care sunt aşteptate să ajungă în Franţa joi seara, a adăugat preşedinţia franceză, precizând că echipe de ajutor poloneze - 146 de pompieri, susţinuţi de 49 de vehicule - vor sosi vineri la prânz.
Comisia Europeană a declarat, de asemenea, că satelitul Copernicus al UE a fost activat de Paris pentru a colecta date esenţiale pentru primele echipe care vor interveni în zonele devastate de flăcări.
Mii de pompieri luptă în prezent în Franţa împotriva incendiilor de pădure reizbucnite pe fondul valurilor de căldură şi a lipsei ploilor.
Miercuri seara, opt incendii majore ardeau în Franţa - în Gironde (sud-vest), Maine-et-Loire (vest), Jura (est), Drome, Aveyron şi Lozere (sud-est).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci