Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit, din nou, luni, 31 decembrie, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, despre criza din Ucraina și securitatea Europei.
O nouă discuție dintre președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut loc luni, 31 decembrie. Tema a fost criza din Ucraina și securitatea Europei, anunță Mediafax.
"A continuat schimbul de puncte de vedere despre situaţia din Ucraina şi despre problemele referitoare la oferirea de garanţii legale pe termen lung Federaţiei Ruse privind garanţiile de securitate. Vladimir Putin a prezentat din nou, în mod detaliat, abordările fundamentale în cazul acestor probleme", anunţă Preşedinţia Rusiei, conform unui comunicat.
"S-a stabilit să fie continuate contactele prin telefon şi este analizată posibilitatea unei întâlniri a preşedinţilor Rusiei şi Franţei", precizează Kremlinul.
Cei doi președinți au vorbit ultima dată vineri.
"Răspunsurile Statelor Unite şi ale NATO nu au ţinut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei. A fost ignorată problema centrală, privind modul în care Statele Unite şi aliaţii se gândesc să aplice principiul potrivit căruia nimeni nu trebuie să îşi consolideze propria securitate în detrimentul altor ţări", a comunicat Preşedinţia Rusiei după conversaţia de vineri.
Putin i-a zis președintelui Franței, Emmanuel Macron, că intenţionează să continue discuţiile pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei.
"Convorbirea le-a permis să fie de acord asupra necesităţii unei reduceri a tensiunilor. Preşedintele Putin nu a exprimat nicio intenţie ofensivă. Preşedintele Franţei i-a cerut ca Rusia să respecte suveranitatea statelor", a comunicat vineri Palatul Elysée.
După discuția de săptămâna trecută cu Putin, șeful statului francez a purtat discuții şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, stabilind continuarea negocierilor în Formatul Normandia pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Vladimir Putin este dispus să aibă o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru discuţii despre normalizarea relaţiilor bilaterale.
Rusia este acuzată că a mobilizat în jur de 100.000 de militari în apropierea granițelor cu Ucraina.
Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est, mai anunță sursa citată.
VEZI și:
Kremlinul cere SUA să abandoneze politica de stimulare a tensiunilor în jurul Ucrainei
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a adresat un apel Statelor Unite ale Americii să renunțe la politica lor de a crea tensiuni în jurul Ucrainei.
”Isteria pe care o instigă Statele Unite duce, într-adevăr, la isterie în Ucraina, unde oamenii aproape își fac bagajele. Acest lucru este evident și acesta este un fapt. Acesta este dezavantajul acestei campanii foarte răutăcioase și dăunătoare conduse de Washington. Criticăm în mod constant această poziție și facem apel la Washington și aliații săi de pe continentul european să renunțe la această politică și să-și asume o abordare constructivă, calmă și echilibrată”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, răspunzând unei solicitări de a comenta informațiile din presa occidentală conform cărora Casa Albă a fost nemulțumită de poziția președintelui ucrainean Vladimir Zelensky cu privire la amenințarea cu presupusa invazie a Ucrainei de către Rusia (citește AICI).
Conflict Ucraina. Rusia spune că vrea relații „respectuoase“ cu SUA
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că Moscova doreşte relaţii "respectuoase" cu Washingtonul, subliniind în acelaşi timp importanţa pentru Rusia a obţinerii unor garanţii concrete pentru securitatea sa.
"Vrem relaţii bune, echitabile, reciproc respectuoase şi egale cu SUA, la fel ca în cazul oricărei alte ţări din lume", a declarat Lavrov în cadrul unui interviu transmis duminică la televiziunea rusă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu