Macron a vorbit la telefon cu Netanyahu după schimbul dur de replici 

Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu premierul Israelului, după replici dure care au avut loc recent între cei doi lideri de stat. 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a reafirmat duminică, în cadrul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, „angajamentul de neclintit” al Franței pentru securitatea Israelului. Totodată, Macron a subliniat urgența unui armistițiu în Gaza și Liban, conform anunțului făcut de Palatul Elysee, citat de AFP.

Această discuție a avut loc în contextul comemorării atacurilor din 7 octombrie, dar și pe fondul unui schimb de replici între cei doi lideri, provocat de declarațiile lui Macron care pleda pentru oprirea livrărilor de arme către Israel, arme care ar putea fi folosite în războiul din Gaza.

Părți ale discuției, făcute publice de Palatul Elysee

Președinția franceză a informat că cei doi lideri au discutat „cu toată sinceritatea” despre situația din Orientul Mijlociu, menționând că discuția s-a purtat „în spiritul prieteniei dintre Franța și Israel”. „Cei doi lideri își asumă diferențele de vedere, la fel ca dorința lor ca fiecare să fie înțeles bine de celălalt”, a adăugat Palatul Elysee.

„Președintele Republicii i-a reiterat premierului israelian că angajamentul Franței pentru securitatea Israelului este de neclintit și i-a reamintit mobilizarea mijloacelor militare franceze pentru apărarea Israelului în timpul unor atacuri întreprinse de Iran în ultimele luni”, a subliniat Președinția franceză.

Declarațiile anterioare ale lui Emmanuel Macron, conform cărora „prioritatea” ar trebui să fie găsirea unei „soluții politice” și oprirea livrărilor de arme către Israel, au provocat o reacție dură din partea lui Benjamin Netanyahu. Premierul israelian a calificat drept „rușinoase” aceste apeluri la embargou asupra armelor destinate Israelului.

Macron a înmuiat tonul

În timpul discuției telefonice, Macron a declarat că Israelul „are dreptul să se apere împotriva terorismului” și a subliniat că „atacurile contra Israelului și cetățenilor săi trebuie să înceteze, indiferent dacă acestea sunt comise de Iran sau de auxiliarii săi din regiune”.

De asemenea, Președinția franceză a insistat că „livrările de arme, prelungirea războiului în Gaza și extinderea lui în Liban nu pot produce securitatea așteptată de israelieni și de întreaga regiune”.

În prezent, Israelul se confruntă cu lupte pe mai multe fronturi, fiind angajat într-un război cu Hamas în Gaza și cu Hezbollah în Liban, unde efectuează operațiuni terestre de câteva zile. De asemenea, Israelul a amenințat cu represalii după un atac masiv cu rachete lansat de Iran marți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Știri recomandate
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel