Macron anunţă REFERENDUM în Franţa

Emmanuel Macron FOTO Agerpres
Emmanuel Macron FOTO Agerpres

Preşedintele francez Emmanuel Macron a deschis luni calea organizării unui referendum privind introducerea apărării mediului în Constituţie.

Preşedintele Franţei s-au adresat membrilor Convenţiei cetăţeneşti pentru climă (CCC), precizând că această reformă constituţională va trebui mai întâi să fie adoptată de Adunarea Naţională şi de Senat. Camera superioară a parlamentului francez este însă controlată de dreapta, ceea ce face să planeze o anumită incertitudine în privinţa organizării unui referendum, informează AFP.

CCC, compusă din 150 de cetăţeni traşi la sorţi, a fost creată de guvern pentru a propune măsuri de combatere a încălzirii climatice. Organizarea unui referendum pentru "a introduce noţiunile de biodiversitate, mediu şi luptă împotriva schimbărilor climatice" conform articolului 1 din Constituţie se numără printre măsurile propuse.

Iniţiativa, criticată



Dacă se va reuşi organizarea sa, acesta va fi primul referendum organizat în Franţa din 2005, când s-a votat în privinţa unei Constituţii Europene, vot soldat cu victoria celor care s-au opus proiectului european. Foarte dură în primele sale reacţii, opoziţia a criticat propunerea ca pe o "lovitură de publicitate" politică al cărei rezultat este considerat incert.

"Acest lucru nu va schimba nimic: Carta Mediului are deja o valoare constituţională", a susţinut senatorul Les Républicains (LR, dreapta, opoziţie) Bruno Retailleau, care îl acuză pe Emmanuel Macron că urmăreşte "să îşi mascheze bilanţul ecologic subţire", citează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel