Macron câștigă sprijin crucial pentru realegerea președintelui Adunării Naționale în ciuda înfrângerilor electorale recente

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Susținătorii președintelui francez, Emmanuel Macron, au câștigat o bătălie, dar războiul pentru controlul guvernului francez abia a început. Observatorii politicii franceze nu se așteaptă ca un guvern să fie format în curând.

Un acord între partidul președintelui francez și centrul-dreapta este sub presiune pe măsură ce discuțiile continuă. Joi, aliații lui Macron din Parlament au făcut echipă cu deputații din grupul politic de dreapta Republican Right pentru a-l realege pe președintele Adunării Naționale a Franței, al patrulea cel mai înalt oficial din țară.

Acest lucru a ridicat speranțe în tabăra președintelui că — în ciuda pierderii în fața unei coaliții de stânga la alegerile legislative de la începutul verii — partidul lui Macron ar putea încă să devină un factor decisiv și chiar să aibă o șansă de a conduce următorul guvern al Franței.

Vineri, Republican Right, care este înregistrat oficial ca un grup de opoziție, a fost rapid în a tempera aceste așteptări. "Nu aveam să alegem un comunist în fruntea Adunării Naționale” a spus deputatul Republican Right, Annie Genevard, într-un interviu pentru Europe1, vineri, explicând de ce au ales să voteze pentru aliatul lui Macron, Yaël Braun-Pivet, în detrimentul deputatului comunist André Chassaigne.

"Am fost aleși ca opozanți ai lui Emmanuel Macron, într-o dreaptă independentă,” a adăugat ea. „Nu este vorba despre asta.” Alte partide din Adunarea Națională au descris realegerea lui Braun-Pivet drept o preluare a puterii antidemocratică, după ce coaliția largă de stânga, Frontul Popular Nou, a terminat pe primul loc la alegerile legislative, dar s-a luptat să rămână unită de atunci.

Compromisul între partide este rar în politica franceză, dar cu stânga obținând prea puține locuri pentru a atinge o majoritate absolută în votul anticipat, aceasta a fost întotdeauna vulnerabilă la o coaliție a opoziției. Liderul socialist, Olivier Faure, a numit alegerea unui aliat al lui Macron, după înfrângerile suferite de partidul președintelui atât la alegerile europene, cât și la cele legislative, "culmea negării democrației.”

Un alt punct de controversă a fost participarea miniștrilor de cabinet la alegerea lui Braun-Pivet. În mod normal, miniștrii nu au voie să voteze în Adunarea Națională, dar cei 17 membri ai guvernului demisionar au participat la vot, având în vedere că demisiile lor au fost acceptate formal și acum servesc în calitate de interimari. Braun-Pivet a câștigat în fața lui Chassaigne cu 14 voturi.

"Vedem cum Macron își blochează puterea,” a spus, vineri, deputatul ecologist Sandrine Rousseau la postul de televiziune TF1, adăugând că alianța de stânga ia în considerare acțiuni legale privind participarea miniștrilor. Experții sunt împărțiți în privința constituționalității votului miniștrilor. Partidul de extremă dreaptă, Adunarea Națională, a criticat mișcarea, deputatul Jean-Philippe Tanguy numind-o "aproape de o corupție a puterii.”

Observatorii politicii franceze nu se așteaptă ca un guvern să fie format în curând. "Europa continuă să trăiască cu Franța ‘în suspans’”, a spus Armin Steinbach, profesor de economie a dreptului UE la HEC Paris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel