Franța își caută aliați în UE pentru a respinge acordul de liber schimb încheiat săptămâna trecută de Ursula von der Leyen cu țările Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay). În cazul în care cel puțin patru țări, care reprezintă cel puțin 35% din populația UE, resping acordul, acesta nu va intra în vigoare. Votul în PE va avea loc după ce textul final al acordului va fi supus verificărilor juridice și traducerii, proces așteptat să dureze câteva luni.
Eliminarea taxelor vamale între Europa și America de Sud avantajează industria auto și pe cea chimică din UE, dar este o amenințare pentru fermierii europeni, care spun că nu pot concura cu cei din țările Mercosur.
În România, nu se discută nimic despre această schimbare fundamentală de politică economică. Partidele evită tema, fiind încă în campanie electorală, iar sindicatele sau patronatele nu au formulat puncta de vedere.
Franța, Polonia, Irlanda și Austria se opun acordului Mercosur, dar pentru a atinge pragul critic, respectiv 35% din populația UE, Parisul are nevoie de încă un alt aliat important, scrie Politico. Italia ar putea înclina balanța, dar Giorgia Meloni nu s-a decis, încă.
Premierul Italiei i-a dat speranțe președintelui Macron, arătând reținere față de acordul Mercosur. Dar, analiștii citați de Politico înclină să creadă că strategia lui Meloni a urmărit doar să îi liniștească pe fermieri, în timp ce negociază poziția Italiei la Bruxelles. Italia este atentă la cererile industriei, care speră într-o creștere a exporturilor în America de Sud, după ce va intra în vigoare acordul de liber schimb.
Acesta ar elimina taxele vamale pentru produse industriale,de la automobile la avioane, și pentru cereale, carne și produse alimentare. Acordul este intens criticat de fermierii europeni, care se tem de o invazie de importuri ieftine ce ar putea să le afecteze grav afacerile.
"Acordul afectează mai mult de 700 de milioane de oameni. Acest acord este o veste bună pentru consumatori, pentru creșterea economică și pentru ocuparea forței de muncă în Europa, explică deputatul european Gabriel Mato, negociatorul principal al Parlamentului pentru acordul de liber schimb UE-Mercosur. Am creat cea mai mare zonă de liber schimb din lume, cu o piață suplimentară de peste 260 de milioane de clienți potențiali pentru produsele europene. Aceasta simplifică exporturile, reduce tarifele și stabilește standarde, creând oportunități semnificative de locuri de muncă și creștere economică în Europa. Eliminarea a 91% din tarife va crea oportunități fără precedent pentru întreprinderile europene, în beneficiul unor sectoare-cheie precum cel auto și farmaceutic”.
Acordul Mercosur este văzut de susținătorii săi ca o strategie de diversificare a lanțurilor de aprovizionare europene în detrimentul Chinei și de reacție la posibile creșteri de taxe vamale din partea administrației americane. Criticii acordului spun că fermierii europeni nu pot concura cu cei din America de Sud Regulile de mediu și standardele impuse agricultorilor cresc costurile și scot de pe piață fermierii europeni, dacă disăpare protecția vamală.
În Italia, puternicul lobby agricol Coldiretti, apropiat de guvern și de ministrul Francesco Lollobrigida, se opune cu fermitate acordului Mercosur, în timp ce organizația industrială Confindustria susține această inițiativă. Ministrul de externe Antonio Tajani, care deține și portofoliul comerțului, membru al partidului Forza Italia (centru-dreapta), sprijină acordul. În schimb, Matteo Salvini, liderul Ligii, este împotrivă.
Ar fi o greșeală ca Italia să se opună acestui acord, a declarat Antonella Mori, profesoară de economie la Universitatea Bocconi din Milano, citată de Politico. Potrivit lui Mori, interesele economice ale Italiei sunt mai apropiate de cele ale Germaniei, principalul susținător al acordului, decât de cele ale Franței. Industria auto, concentrată în nordul Italiei, este strâns legată de cea germană. Germania, confruntată cu dificultăți economice, consideră exporturile către piața sud-americană drept o oportunitate de redresare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu