Președintele francez Emmanuel Macron a adus critici dure pentru rețelele sociale care dețin monopolul, în special Facebook-ului.
Președintele francez Emmanuel Macron și-a asumat ferm o poziție împotriva platformelor de social media din SUA, după ce a criticat aspectele dăunătoare are platformelor care provoacă dependență. Acesta s-a opus anonimatului online, relatează BFM TV.
Într-un interviu acordat săptămânalului Le Point, Macron și-a exprimat viziunea asupra principalelor platforme digitale și a efectelor acestora asupra societății, cu o poziție deosebit de critică. În timpul interviului, Emmanuel Macron a emis ipoteza unei dezmembrări a platformelor digitale pentru a pune capăt puterii Facebook.
„În primul rând este subiectul rețelelor sociale. Mulți dintre ei sunt americani. Nu trebuie să ezităm să luăm în considerare desființarea celor care dețin monopolul și să îi reglementăm”, a declarat Macron.
Deși platformele Meta nu au fost denumite în mod explicit, în prezent este singurul grup din SUA acuzat de comportament de monopol cu activitate bazată pe exploatarea rețelelor sociale. Grupul Meta deține Facebook, Instagram, WhatsApp și aplicația Messenger, precum și platforma de realitate virtuală Oculus.
Ideea desființării Meta este enunțată de tot mai mulți aleși din Europa și Statele Unite, unde gruparea este ținta a numeroase plângeri privind abuzul de poziție dominantă. Compania fondată de Mark Zuckerberg este acuzată și că a cumpărat Instagram și WhatsApp pentru a evita orice fel concurență.
În interviu, Emmanuel Macron a făcut o evaluare destul de negativă a rolului Facebook, Instagram și Twitter.
„Pe rețelele de socializare, putem ucide reputații, putem răspândi știri false, putem împinge oamenii să se sinucidă”, a susținut președintele francez.
„Când citești ce crede Mark Zuckerberg, de exemplu, sau chiar Elon Musk, care a devenit acționar al Twitter și care este libertarian, îți dai seama că au și ei o viziune asupra lumii. Dar o societate astfel formată nu este întotdeauna democratică”, a avertizat președintele Franței.
Mai surprinzător, Emmanuel Macron a îndemnat la o abordare criticată de secretarul său de stat, Cédric O. Macron, pentru tranziția digitală, solicitând interzicerea anonimatului online.
„Într-o societate democratică, nu ar trebui să existe anonimatul. Nu te poți plimba pe stradă cu mască. Pentru că sunt ascunși în spatele unui nume fals, oamenii pot să spună cele mai rele lucruri”, a spus Macron.
Candidatul la președinție, care se va confrunta cu Marine Le Pen în al doilea tur al alegerilor din 24 aprilie, a vorbit și despre campania sa care promite suveranitatea digitală a Franței în fața omnipotenței giganților americani și chinezi, conform RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci