Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat marţi ''ipocrizia'' pe care o observă ''în special pe continentul african'' de a nu recunoaşte clar ''o agresiune unilaterală'' a Rusiei împotriva Ucrainei, transmite AFP.
Alegerea pe care au făcut-o europenii în primul rând nu este în niciun caz de a participa la acest război, ci de a-l recunoaşte şi de a-l numi astfel, dar văd prea adesea ipocrizie, mai ales pe continentul african (...), de a nu califica drept război agresiunea lansată de Rusia împotriva Ucrainei, pentru că există presiuni diplomatice, ştiu că despre aceasta este vorba, a spus şeful statului francez în timp ce se află într-o vizită în Camerun în cadrul unui turneu african.
Macron a susţinut că UE a decis să facă totul pentru a opri acest război fără a participa la el şi a sancţiona Rusia pentru a-i bloca efortul de război şi a o izola diplomatic.
Aici avem nevoie de voi (de ţările africane n.red), pentru că altfel această schemă (a invaziei Rusiei în Ucraina) se va reproduce după bunul plac. Nu aceasta este ordinea internaţională pe care o dorim, care se bazează pe cooperare şi respectarea suveranităţii fiecăruia, a pledat preşedintele francez.
Aflat la rândul său într-un turneu african, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, în Uganda, că rolul continentului african în politica noastră externă (a Rusiei, n.red.) va creşte şi o va face în mod semnificativ.
Aceasta se va întâmpla indiferent de ceea ce se va întâmpla în relaţiile cu Occidentul şi este vorba despre interese pe termen lung, nu de interese conjuncturale ale Rusiei în această regiune, a adăugat ministrul rus, citat de agenţia EFE.
Şi preşedintele rus Vladimir Putin a evidenţiat intensificarea contactelor Moscovei cu ţările africane în ultimele luni, precum şi creşterea cu 34% a schimburilor comerciale ale Rusiei cu Africa.
După o întrevedere cu liderul de la Kremlin, preşedintele Senegalului, Macky Sall, care exercită preşedinţia rotativă a Uniunii Africane, a cerut luna trecută ţărilor occidentale să ridice sancţiunile ce împiedică exporturile de grâu şi îngrăşăminte din Rusia, scrie Agerpres.
Unul dintre obiectivele principale ale turneului este consolidarea cooperării multilaterale împotriva răspândirii terorismului jihadist din Sahel până în regiunea Golfului Guineei.
Continuarea luptei împotriva terorismului jihadist și securitatea alimentară în ciuda crizei provocate de războiul din Ucraina sunt temele principale ale turneului pe care președintele Franței Emmanuel Macron îl va efectua în această săptămână în Africa.
Călătoria în Camerun (marți), Benin (miercuri) și Guineea Bissau (joi) își propune să dea ”un semn de prioritate politică” continentului la începutul celui de-al doilea mandat al lui Macron, a declarat o sursă de la Elysée.
Unul dintre principalele obiective ale turneului este consolidarea cooperării multilaterale împotriva răspândirii terorismului jihadist din Sahel în regiunea Golfului Guineei (nordul Camerunului, Benin și Togo).
În Benin, Macron și delegația sa, din care va face parte și ministrul Apărării, vor discuta cu autoritățile locale despre modalitățile de sprijin concret împotriva terorismului, o problemă care afectează din ce în ce mai mult țara.
Franța menține operațiunea militară Barkhane împotriva terorismului jihadist în regiunea Sahel și dorește să extindă cooperarea multilaterală în Golful Guineei.
Cu toate acestea, Parisul nu intenționează să staționeze trupe în mai multe țări africane, precum Togo sau Benin, deoarece niciuna dintre aceste țări nu a solicitat acest lucru, a spus sursa în timpul unei conversații cu jurnaliştii.
Dar Franța este, de asemenea, în proces de a-și retrage trupele din Mali, unde junta militară care conduce țara după o lovitură de stat a optat să se rupă de Paris și să folosească mercenarii companiei ruse, Wagner.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci