Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins solicitarea juntei la putere la Bamako de a retrage militarii francezi.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins vineri solicitarea juntei la putere la Bamako de a retrage militarii francezi 'fără întârziere' din Mali şi a avertizat împotriva oricărei atingeri aduse siguranţei lor, relatează AFP, citat de Agerpres.
'Am anunţat reconfigurarea dispozitivului şi acest lucru se va aplica în bună ordine pentru a garanta siguranţa misiunii Naţiunilor Unite şi a tuturor forţelor desfăşurate în Mali.
Nu voi face compromisuri nicio secundă asupra siguranţei lor', a avertizat şeful statului francez într-o conferinţă de presă de la finalul celui de al 6-lea summit între UE şi Uniunea Africană la Bruxelles.
Dispozitivul francez se va repoziţiona în Niger, a precizat Emmanuel Macron.
'MINUSMA va putea să rămână în Mali? Cine îi va asigura securitatea?', a întrebat preşedintele Uniunii Africane, senegalezul Macky Sall.
'MINUSMA este o forţă de menţinere a păcii. Sunt Căşti Albastre, nu au nici materialul, nici mandatul pentru a merge la război. Cine îi va proteja?', a spus şeful statului senegalez.
Uniunea Europeană are la rândul său 600 de persoane în două misiuni de formare, între care una militară, în Mali.
MISNUMA, creată în 2013 după declanşarea insurecţiilor separatistă şi jihadistă anul trecut, numără peste 12.000 de militari în Mali.
Este misiunea cu cel mai grav bilanţ pentru Căştile Albastre din istorie, cu peste 150 de morţi în acte ostile.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel vineri, la Bruxelles, la 'încetarea acţiunilor militare' care 's-au înmulţit' în estul Ucrainei unde 'presiunea militară rusă nu slăbeşte', relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
'Situaţia este extrem de îngrijorătoare' şi s-a soldat 'în ultimele ore cu mai multe victime, din câte se pare', a declarat el. 'Nu avem probe ale unor dezangajări militare ruse în acest stadiu', le-a spus preşedintele francez jurnaliştilor la finalul summitului UE-Uniunea Africană.
'Bombardamentele în zona de conflict au fost reluate. În primul rând, facem apel la încetarea acestor acţiuni militare şi la o dezescaladare rapidă, în al doilea rând, la reluarea negocierilor constructive, pentru că noi continuăm să spunem că prin dialog poate fi soluţionată această situaţie', a adăugat el.
'Salut declaraţiile preşedintelui Putin, dar dacă vrei să fii un partener fiabil, este mereu bine ca acţiunile să fie conforme cu declaraţiile. Prin urmare, vrem să putem avea elementele concrete care le urmează', a mai spus Emmanuel Macron.
Făcând apel la 'păstrarea calmului', Macron a reamintit că 'următoarele ore vor da naştere unei coordonări strânse între aliaţii europeni şi americani', o videoconferinţă fiind prevăzută vineri între preşedintele american Joe Biden şi mai mulţi lideri europeni.
Separatiştii ruşi din estul Ucrainei au declarat vineri că evacuează locuitorii din teritoriile separatiste Doneţk şi Lugansk în Federaţia Rusă, ceea ce reprezintă o schimbare dramatică în conflict, despre care Occidentul crede că Moscova ar putea-o utiliza pentru a justifica o invazie a Ucrainei, notează Reuters.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că nu are nicio informaţie despre situaţia din regiunea Donbas după ce liderii separatiştilor au anunţat evacuarea locuitorilor în Rusia, relatează Interfax, preluată de Reuters.
De asemenea, Peskov a spus că nu ştie dacă decizia a fost coordonată cu Moscova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu