Președintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit la Vatican de către Papa Francisc.
Publicitate
Întâlnirea dintre președintele Franței, Emmanuel Macron, și suveranul pontif a durat aproape o oră. Potrivit presei franceze, discuţiile s-au axat, în principal, pe situaţia din Ucraina.
Președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut Papei Francis să-l sune pe omologul său american, Joe Biden, pe cel rus, Vladimir Putin, și pe patriarhul Moscovei Kirill.
”Avem nevoie ca Statele Unite să stea în jurul mesei pentru a facilita procesul de pace”, a spus președintele francez, amintind că Biden și Papa au o ”relație de încredere”, a declarat Macron la finalul conversației de ieri cu Paoa, pentru publicația franceză ”Le Point”, scrie Agenzia Nova.
Liderul de la Elysee i-a dăruit şefului bisericii catolice o carte rară, ediția din 1796 a volumului Spre Pacea Perpetuă, a filosofului Immanuel Kant. La rândul său, Papa i-a oferit preşedintelui francez o medalie care reprezintă Basilica Sfântul Petru.
Citește și:
Amintim că după ce ministrul Vasile Dîncu declara, într-o emisiune televizată, că ”războiul din Ucraina va mai continua și că singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, președintele Klaus Iohannis a reacționat critic:
”În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”.
Întrebat când a avut loc această ruptură dintre el şi preşedintele Klaus Iohannis, Vasile Dîncu a spus: "Nu ştiu, de când aud pe surse, de şase luni, că trebuie să demisionez şi toate cele".
"Nu am vorbit nici astăzi, nici ieri cu președintele Klaus Iohannis", a declarat acesta.
"Nu mi-a cerut nimeni demisia", a afirmat Vasile Dîncu, întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă i-a cerut să demisioneze.
Cât despre existența unor reproșuri din partea lui Klaus Iohannis privind modul în care au fost făcute achizițiile pentru Armata Română, acesta a spus: "Nu am avut niciun reproș concret din partea președintelui".
"Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României"
Vasile Dîncu și-a anunțat, astăzi, demisia din funcția de ministru al Apărării, pe Facebook.
"În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale. Redau, mai jos, textul integral:
Domnului Prim Ministru al Guvernului României
Nicolae - Ionel Ciucă
DEMISIE
Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție. Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.
Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.
Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României", a anunțat Vasile Dîncu, pe Facebook.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de demisia lui Vasile Dîncu din functia de ministru al Apărării, după cum informează Biroul de presă al Guvernului.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu