Emmanuel Macron, președintele Franței, va încerca să discute cu Vladimir Putin pentru a detensiona situația din Ucraina.
Președintele francez Emmanuel Macron urmează să expună viziunea sa despre detensionarea crizei din Ucraina într-o discuție cu omologul său rus Vladimir Putin, a informat luni Agence France-Presse, citând o sursă din administrația prezidențială.
„Președintele va propune omologului său rus o cale de detensionare, în timpul unei conversații telefonice care va avea loc în zilele următoare”, a spus sursa Palatului Elysee. „Suntem îngrijorați de situație și dorim să evităm mai multă instabilitate”, a mai precizat aceasta.
Sursa a mai confirmat că pe 26 ianuarie, la Paris, este programată să aibă loc o întâlnire cu patru consilieri politici ai membrilor Formatului Normandia (Franța, Germania, Rusia și Ucraina). Delegația rusă va fi condusă de șeful adjunct al Kremlinului, Dmitri Kozak, notează TASS.
CITEȘTE ȘI - Vicepremierul Ucrainei: Este CRUCIAL pentru noi să vedem paşii pentru aderarea la NATO
Statele Unite au plasat până la 8.500 de militari în stare de alertă care ar putea fi dislocaţi în rândul trupelor NATO în cadrul crizei ucrainene, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, notează AFP.
'Numărul trupelor pe care secretarul Apărării le-a plasat în stare de alertă ridicată este de până la 8.500 de persoane', a declarat el, subliniind că, 'deocamdată, nu a fost luată nicio decizie cu privire la desfăşurare de forţe în afara Statelor Unite'.
Nivelul de alertă ridicată permite pregătirea trupelor pentru a fi gata de plecare în cinci zile, în loc de zece zile, a explicat purtătorul de cuvânt. Aceste trupe, în mare parte trupe terestre şi unităţi de sprijin, vor opera în ţările NATO din Europa de Est, dar nu şi în Ucraina, a spus el.
'Le-am spus clar aliaţilor de pe flancul estic că suntem pregătiţi să le susţinem capacităţile în caz de nevoie', a adăugat purtătorul de cuvânt. Ele ar fi desfăşurate în sprijinul Forţei de reacţie rapidă a NATO, care numără 40.000 de militari, dar secretarul Apărării, Lloyd Austin, ar putea folosi unele unităţi şi 'pentru alte situaţii neprevăzute', a spus el fără a oferi detalii.
Această forţă de reacţie 'nu a fost activată, depinde de NATO să o facă', a subliniat John Kirby, refuzând să spună dacă forţa Alianţei ar putea fi activată preventiv sau numai după mişcări de trupe ruseşti în Ucraina. 'Nu vorbim în numele Alianţei', a spus el, spunând că depinde de NATO să explice 'în ce circumstanţe' va activa acea forţă (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu