Macron, replică pentru Morawiecki pentru critica „nefondată, scandaloasă” la adresa dialogului cu Putin

Prim Minsitrul Poloniei, Mateusz Morawiecki
Prim Minsitrul Poloniei, Mateusz Morawiecki

Emmanuel Macron a calificat drept „nefondate” și „scandaloase” criticile primului ministru polonez Mateusz Morawiecki cu privire la numeroasele conversații telefonice ale președintelui francez cu Vladimir Putin.

Luni, Morawiecki a ridiculizat cele câteva ore de convorbiri telefonice ale liderului francez cu liderul rus, spunând că nu au reuşit nimic.

"Președinte Macron, de câte ori ați negociat cu Putin? Ce ați realizat?" a spus premierul polonez la începutul acestei săptămâni. „Ați negocia cu Hitler, cu Stalin, cu Pol Pot?”

„Aceste remarci sunt atât nefondate, cât și scandaloase, dar nu mă surprind”, a declarat miercuri președintele francez.

Macron a declarat pentru știrile de seară a postului TF1 că își asumă întreaga responsabilitate pentru a vorbi cu Putin „în numele Franței pentru a evita războiul și pentru a construi o nouă arhitectură pentru pace în Europa în urmă cu câțiva ani”.

Potrivit Palatului Elysée, președintele francez a vorbit cu Putin de cel puțin 16 ori de la începutul anului. În februarie, înainte de începerea războiului, Macron a vizitat Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus, într-o încercare eșuată de a-l descuraja pe Putin să invadeze Ucraina.

Liderul polonez, a spus el, a primit-o „de mai multe ori” pe rivala sa Marine Le Pen și „susține” candidatul francez de extremă dreapta la alegeri.

Au existat îngrijorări că acele comentarii faăcute de către Morawiecki, care i-a acuzat și pe anumiți lideri europeni de „amânare” și „limbaj de lemn”, ar putea destabiliza unitatea UE, pe măsură ce Europa încearcă să facă față agresiunii lui Putin din Ucraina.

Ultimele sondaje de opinie sugerează că decalajul s-a redus între liderul „Rassemblement National” („Radiul Național”) și actualul președinte francez, care conduce cu doar câteva puncte procentuale cu doar câteva zile înainte de primul tur de scrutin, potrivit EuroNews.

Le Pen a declarat miercuri că ambasadorul francez în Rusia ar trebui rechemat ca un semn de fermitate față de Moscova, sub control pe fondul dovezilor tot mai mari ale masacrelor comise de soldații ruși împotriva civililor ucraineni.

Ea a fost acuzată că a luat o atitudine pro-Putin înainte de război. Le Pen a făcut o vizită de mare profil pentru a-l întâlni pe liderul rus la Moscova în 2017, iar partidul ei continuă să ramburseze un împrumut de 9 milioane de euro unui creditor rus.

Macron s-a prezentat ca un bastion împotriva extremei drepte și mai ales a Marine Le Pen. Însă liderul de extremă-dreapta a făcut progrese făcând campanie în special pentru puterea de a cheltui, despre care alegătorii francezi au spus sondatorilor că este problema lor prioritară în alegeri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel