Analistul politic Bogdan Chirieac a punctat rolul important pe care îl are Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, prieten personal cu Emmanuel Macron, în vizita pe care președintele Franței o efectuează în România.
'Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, este prieten personal cu Emmanuel Macron. Jos pălăria! Ziarist intrat în diplomație, practic, dar a făcut o treabă extraordinară acest domn Luca Niculescu. Trebuie să consemnăm, în acest moment istoric, și rolul deosebit pe care îl are Luca Niculescu. El a făcut mai mult decât tot Ministerul de Externe de la București! La fel cum a făcut și Emil Hurezeanu în Germania și face în Austria, în acest moment. E meritul lor!', a spus Bogdan Chirieac.
'Avem nevoie de sprijin european pentru reformarea justiției, care e nefuncțională total! Avem nevoie de sprijin pentru a reforma administrația, care nu e eficientă. E plătită, e dolofană, grasă, dar total ineficientă. Și avem nevoie de sprijin european pentru a ne ajuta cu infrastructura! Păi, îl așteptați pe Sorin Grindeanu să facă infrastructură? Hai să râdem, degeaba! Nu e cazul!', a conchis analistul politic, Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.
Bogdan Chirieac a analizat, la B1 TV, care ar putea fi beneficiile strategice ale vizitei lui Macron, pentru țara noastră. Analistul politic și-a oferit punctul de vedere și referitor la vizita pe care Klaus Iohannis o va realiza, alături de Olaf Scholz, Emmanuel Macron și Mario Draghi, la Kiev.
„Când ne așteptam noi ca Emmanuel Macron, Olaf Scholz al Germaniei și Mario Draghi al Italiei, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, să meargă împreună la Kiev, pentru o întâlnire cu Volodimir Zelenski? Adică România, reprezentată de președintele Klaus Iohannis, este în această componentă. Primele 3 puteri europene, după ieșirea Marii Britanii, acestea sunt: Germania, Franța, Italia. Să pui și mica Românie, cu toate problemele ei, alături de ele este un gest, e o recunoaștere. Deci este din nou o oportunitate extraordinară pe care o are țara noastră și pe care, din experiență, îmi este foarte teamă că o va rata.”, a declarat Bogdan Chirieac la B1 TV.
„Guvernul nu are performanță, din toate punctele de vedere, inclusiv are această nebunie cu creșterea taxelor și impozitelor, tăierea facilităților pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru capitalul românesc, cum este reducerea limitei de impozit de 1% din cifra de afaceri, de la 1 milion la 500 de mii, dar și alte multe, multe lucruri.”
„Ce ar trebui să facă președintele Iohannis, că dânsul stăpânește lucrurile și guvernul, ar fi o analiză și o remaniere profundă a guvernului pentru a face lucrurile să funcționeze. Celelalte sisteme sunt pierdute acum cu mandatul său, adică sistemul de justiție este nefuncțional și administrația este neperformantă, nu cred că acestea mai pot fi reformate în doi ani și jumătate, poate cu următorul președinte, dacă ne va ajuta Dumnezeu să fie un om cu capul pe umeri.”, a continuat analistul.
„Dar în momentul acesta în care Macron și Iohannis se întâlnesc la Mihail Kogălniceanu, în care merg împreună la Kiev cu liderii Europei, e un moment care intră în cartea de istorie, fără doar și poate.” Vezi continuarea aici!
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţa, la Baza 'Mihail Kogălniceanu', de către şeful statului român, Klaus Iohannis.
Preşedintele Emmanuel Macron a scris pe Twitter că războiul este o realitate în Ucraina, este la porţile României şi ameninţă întregul nostru continent,
”Războiul este o realitate în Ucraina. Este la porţile României şi ameninţă întregul nostru continent. La frontierele Uniunii noastre europene, pentru a preveni orice tentativă de destabilizare şi de agresiune împotriva Europei, implicarea forţelor noastre este fundamentală”, a scris Macron pe Twitter. El a distribuit şi o postare referitoare la desfăşurarea trupelor franceze pe Flancul estic al NATO.
Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, vizita preşedintelui Franţei are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional. La acestea se adaugă şi decizia recentă a Franţei de a fi naţiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din ţara noastră şi de a participa cu trupe la acesta.
Cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020. Aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuţiilor, menţionează Administraţia Prezidenţială.
Conform sursei citate, o atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.
Subiectul prioritar pe agenda întâlnirii Iohannis - Macron
Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări.
Cei doi şefi de stat vor discuta şi despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la iniţiativa României, Franţei şi Germaniei în luna aprilie, mai arată Administraţia Prezidenţială. Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News