Macron l-a numit pe Michel Barnier în funcția de premier al Franței

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Michel Barnier, fost negociator pentru Brexit, a fost numit de Emmanuel Macron în funcția de prim-ministru al Franței.

După câteva zile de căutare laborioasă a unui profil pentru Palatul Matignon, Emmanuel Macron l-a ales în final pe Michel Barnier, potrivit Le Figaro.

„L-am avut în vizor de mult timp”, asigură un consilier de la Palatul Elysee.

La 60 de zile de la al doilea tur al alegerilor legislative și după două săptămâni de laborioase consultări formale și informale, șeful statului a făcut în sfârșit alegerea: noul prim-ministru este Michel Barnier.

Barnier are 73 de ani și devine cel mai bătrân premier al Republicii a V-a. Politicianul are un CV politic uriaș: deputat, președinte al consiliului general al Savoiei, de patru ori ministru, de două ori Comisar european și în cele din urmă negociator șef al Uniunii Europene pentru Brexit.

Barnier a participat în 2021 la congresul republican de desemnare a candidatului de dreapta la președinție, eșuând în primul tur, cu 23% din voturi. Numele său mai fusese menționat, o vreme, pentru a prelua conducerea listei LR la alegerile europene din 9 iunie. În cele din urmă, a fost preferat François-Xavier Bellamy.

Emmanuel Macron l-a însărcinat pe Michel Barnier să „formeze un guvern de unificare în slujba țării și a francezilor”, indică Palatul Elysée într-un comunicat de presă.

„Această numire vine după un ciclu de consultări fără precedent în care, în conformitate cu îndatoririle sale constituționale, președintele s-a asigurat că premierul și viitorul guvern vor reuni condițiile pentru a fi cât mai stabili”, adaugă președinția.

Secretarul general de la Élysé,e Alexis Kohler, care a jucat rolul de intermediar între Emmanuel Macron și Michel Barnier, a sugerat numele acestuia încă de la începutul verii.

Opțiunea Barnier a revenit în discuții la începutul săptămânii, când Emmanuel Macron a luat act de faptul că Xavier Bertrand și Bernard Cazeneuve au riscat o moțiune de cenzură imediată în Adunarea Națională. De miercuri, șeful statului i-a consultat pe liderii republicani pentru a testa această cale, începând cu președintele Senatului, Gérard Larcher, care a agreat alegerea lui Barnier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel