Macron merge la Berlin pentru a rezolva divergențele legate de Ucraina. Întâlnire oficială cu Olaf Scholz

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Urmează o vizită oficială a președintelui francez Emmanuel Macron în Berlin.

Președintele francez Emmanuel Macron se va deplasa vineri la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, în încercarea de a reduce tensiunile legate de Ucraina, care au ieșit la iveală în ultimele săptămâni, au declarat pentru POLITICO oficiali germani și francezi.

Premierul polonez Donald Tusk se va alătura liderilor mai târziu în cursul zilei, potrivit unui oficial german, marcând astfel prima reuniune a ”Triunghiului de la Weimar”, un format de dialog între cele trei țări, de când Tusk a redevenit prim-ministru al Poloniei în decembrie.

Liderii intenționează ca întâlnirea să fie o demonstrație de unitate după o perioadă tensionată.

Trupe occidentale în Ucraina

Tensiunile de lungă durată au început să dea în clocot la sfârșitul lunii februarie, când Macron a refuzat să excludă trimiterea de trupe occidentale pentru a lupta în Ucraina, promițând să facă "tot ceea ce este necesar pentru a se asigura că Rusia nu poate câștiga acest război". Un Scholz mai precaut a ripostat, excluzând utilizarea de trupe terestre din partea țărilor europene.

Câteva zile mai târziu, Macron a părut să îi răspundă direct lui Scholz. "Europa se confruntă în mod clar cu un moment în care va fi necesar să nu fim lași", a declarat el în fața unei audiențe la Praga.

Oficialii germani se plâng în privat că, în timp ce Macron a vorbit dur despre Ucraina, nu a urmat cu un sprijin militar nici pe departe atât de mare pe cât a oferit Germania.

Institutul Kiel din Germania, care compilează contribuțiile naționale la efortul de război al Ucrainei, clasează Franța ca fiind clar codașă, cu 640 de milioane de euro în ajutor militar, în comparație cu Germania, care a oferit sau a promis 17,7 miliarde de euro.

Francezii contestă aceste cifre și spun că oferă armele care contează cu adevărat. "Franța a optat pentru eficiență operațională în ajutorul său militar pentru Ucraina: promiteți ceea ce puteți livra, livrați ceea ce puteți promite", a declarat recent ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, într-o postare pe X.

Vizita în Ucraina a fost amânată

Macron a amânat săptămâna aceasta o vizită planificată de mult timp în Ucraina, pe fondul tensiunilor cu aliații din cauza retoricii sale. Duminică, Palatul Elysée a anunțat că vizita va avea loc acum în "următoarele două săptămâni".

Decizia de a amâna a fost luată pentru a da timp discuțiilor cu aliații să producă "rezultate tangibile" pentru Ucraina, a declarat pentru POLITICO un diplomat francez sub protecția anonimatului.

Macron este programat să ajungă vineri în jurul prânzului la cancelaria din Berlin pentru discuția bilaterală cu Scholz. Întâlnirea Macron-Scholz urmează să fie urmată de o discuție trilaterală cu Tusk.

Liderii au încercat să prezinte formatul de la Weimar ca vehicul pentru consolidarea securității europene, deși nu este deloc clar că adăugarea lui Tusk la discuție va contribui la atenuarea fricțiunilor de lungă durată dintre Scholz și Marcon.

Un oficial german de rang înalt a declarat că nu sunt așteptate decizii sau anunțuri concrete în urma discuțiilor de vineri, al căror scop a fost de a trimite un nou semnal de unitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel