Macron nu uită că a fost ales cu ajutorul stângii, împotriva extremei drepte

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Președintele francez Emmanuel Macron a solicitat, luni, miniștrilor săi să împiedice orice vot să ajungă la extrema dreaptă în turul doi al alegerilor legislative anticipate.

Într-o reuniune cu membrii Guvernului său, Macron a subliniat importanța mobilizării împotriva Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta), reamintind că stânga a reușit să se mobilizeze împotriva RN în 2017 și 2022, permițându-i să ajungă la Palatul Elysée, potrivit unei surse participante, relatează AFP.

„Nu trebuie să ne înșelăm. Extrema dreaptă este pe cale să ajungă la cele mai înalte funcții în stat, nimeni altcineva”, a declarat șeful statului francez. „Niciun singur vot nu trebuie să ajungă la extrema dreaptă. Trebuie să ne amintim că în 2017 și 2022, toată lumea a purtat acest mesaj. Fără asta, servitorul vostru și voi nu am fi fost aici”, a adăugat Macron.

Deși președintele nu a dat un consemn de vot clar privind retragerile din balotajele de duminică, emoția printre miniștri era evidentă. Trei miniștri au ieșit din cursă pentru a face baraj împotriva RN: Sabrina Agresti-Roubache, Marie Guévenoux și Fadila Khattabi.

„S-au spart voturi”, a rezumat o sursă ministerială, referindu-se la dispersarea voturilor care a avantajat RN. Macron a asigurat că va fi în continuare prezent pentru a ghida țara și a deplâns faptul că „mulți sunt obsedați de 2027 mai mult decât de acest moment, iar acest lucru ne-a creat prejudiciu”.

„Orice formă de dezbinare este o garanție a pierderii”, a declarat președintele, subliniind necesitatea unității în fața provocărilor actuale. Mulți miniștri i-au mulțumit lui Gabriel Attal pentru că a preluat campania și a reușit să recreeze o dinamică pozitivă în alegeri.

Prim-ministrul a cerut miniștrilor să se deplaseze „peste tot unde putem face diferența” și „să nu-și irosească forțele când am pierdut în avans”. Dacă există riscul alegerii unui candidat RN, miniștrii sunt îndemnați să se retragă, potrivit unei surse care interpretează această cerere „de la caz la caz”.

În timp ce unii miniștri, precum Bruno Le Maire, Aurore Bergé și Christophe Béchu, au susținut o poziție de „nici RN, nici LFI” (La France Insoumise), alții, cum ar fi Patrice Vergriete, Hervé Berville și Fadila Khattabi, au exprimat preferința pentru o „retrage necondiționată”.

Aceste discuții și poziționări reflectă complexitatea și tensiunile politice din cadrul guvernului francez în contextul alegerilor legislative anticipate, marcând un moment crucial pentru viitorul politic al Franței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel