Macron păstrează premierul actual al Franței. Jocurile Olimpice pun pe pauză jocurile politice

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele francez Emmanuel Macron ar fi urmat să accepte demisia premierului său, Gabriel Attal, până marți seara, după ce partidul lor centrist a suferit o înfrângere în alegerile parlamentare.

Totuși, Attal va rămâne în funcție în calitate de șef al unui guvern interimar pentru Jocurile Olimpice de la Paris, care încep în zece zile, potrivit BBC.

Alianța de stânga, care a câștigat alegerile din 7 iulie, nu a reușit până acum să se înțeleagă asupra unui candidat potențial pentru a-l înlocui.

În timp ce părăsea ultima ședință a cabinetului său guvernamental de la Palatul Élysée, Attal nu a făcut nicio declarație jurnaliștilor, dar se pare că președintele Macron a sugerat că guvernul interimar ar putea funcționa „câteva săptămâni”, conform agenției de știri franceze AFP.

Attal i-a transmis președintelui Macron că va rămâne în funcție dintr-un simț al datoriei „până în ultimul moment”, „atâta timp cât consideră necesar, înaintea unor evenimente majore pentru țara noastră”.

2. Foto: Ager... (gabriel-attal_94415400.jpg)

Foto: Agerpres

Conflicte interne în partide

Premierul francez și-a prezentat deja demisia în ziua de după ce alianța sa, Ensemble, a ocupat locul doi în alegerile anticipate convocate de președintele Macron.

Partidul Rassemblement National (RN) a câștigat alegerile europarlamentare la începutul lunii iunie, dar a ocupat apoi locul trei în alegerile parlamentare din 7 iulie.

În contextul în care niciun partid nu a obținut o majoritate absolută, Macron l-a îndemnat pe Attal să rămână în funcție pentru moment și așteaptă să se formeze o coaliție cu o majoritate „solidă”.

De la victoria sa electorală, alianța de stânga a fost marcată de conflicte interne. Cele mai mari două partide din Franța, France Insoumise (LFI) și Socialiștii, au respins reciproc candidații pentru funcția de prim-ministru.

Ieri, trei dintre cele mai importante partide ale Nouveau Front Populaire au anunțat că au ajuns la un acord în privința fostului diplomat Laurence Tubiana drept candidată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel