Preşedintele francez, Emmanuel Macron, preconizează un 'sprijin puternic' şi 'cât mai curând posibil' pentru industria europeană de automobile în faţa Chinei şi Statelor Unite, într-un interviu acordat cotidianului Les Echos care urmează să fie publicat luni, scrie AFP.
'Apăr cu fermitate o preferinţă europeană în acest dosar şi un sprijin puternic pentru sectorul auto. Trebuie să ne asumăm asta şi trebuie să se întâmple cât mai curând posibil', a declarat şeful statului francez. 'Americanii cumpără american şi desfăşoară o strategie foarte ofensivă de ajutoare de stat', a explicat Emmanuel Macron.
'Chinezii îşi închid piaţa. Nu putem fi singurul spaţiu, cel mai virtuos pe plan climatic, care consideră că nu există preferinţă europeană', a adăugat el. Preşedintele francez va merge luni la deschiderea Salonului Auto de la Paris. Vor fi prezenţi anul acesta un număr mare de producători chinezi care doresc să-şi lanseze modelele electrice pe piaţa europeană, reaminteşte AFP, scrie Agerpres.
Zeci de mii de oameni au ieşit duminică în stradă la Paris pentru a protesta împotriva politicilor preşedintelui Emmanuel Macron, relatează dpa şi AFP.
Manifestaţia a avut loc la apelul formaţiunii de opoziţie de stânga LFI (La France Insoumise, Franţa nesupusă) a lui Jean Luc Melenchon, în semn de protest împotriva creşterii costului vieţii, dar şi inacţiunii guvernului în ce priveşte combaterea schimbărilor climatice.
Potrivit postului de ştiri BFMTV, organizatorii au afirmat că mitingul a reunit în capitală 140.000 de oameni, în timp ce poliţia a estimat participarea la 30.000 de oameni.
La manifestaţie a fost prezentă şi laureata Premiului Nobel pentru literatură din acest an, Annie Ernaux. Marşul a fost menit, în parte, să demonstreze unitatea stângii împotriva guvernului după ce în ultimele luni aceasta a fost zdruncinată de scandaluri legate de acuzaţii de violenţă împotriva femeilor.
Doi oficiali din Partidul de Stânga şi ai Verzilor au demisionat. În acelaşi timp, atmosfera a devenit foarte tensionată în Franţa în ultimele zile. O grevă lansată cu peste două săptămâni în urmă de lucrătorii din rafinării pentru majorări salariale a determinat sincope în livrări, iar preţul combustibilului a ajuns şi la trei euro litrul.
Autorităţile se tem tot mai mult că s-ar putea ajunge la demonstraţii similare protestelor 'vestelor galbene' din 2018 şi 2019, declanşate în parte de creşterea taxelor pe combustibil.
Totuşi, la o zi de greve şi proteste pe plan naţional convocată la finele lui septembrie au luat parte mai puţini francezi decât se aştepta. Pentru marţi au fost anunţate noi greve, iar răspunsul la apel ar putea fi de această dată mai puternic, notează dpa. Vezi articolul și VIDEO aici!
Franţa va forma "până la 2.000 de soldaţi ucraineni" pe teritoriul său, a anunţat sâmbătă ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, citat de AFP.
Aceşti militari "vor fi repartizaţi în unităţile noastre pentru mai multe săptămâni", a explicat el, subliniind că formarea va acoperi trei niveluri: "formarea generală a combatantului", "apoi, pe nevoi specifice raportate de ucraineni, precum logistica", şi "un al treilea nivel de formare privind materialele furnizate".
"Facem asta respectând statul de drept, fără să fim vreodată în cobeligeranţă, pentru că nu suntem în război. Ajutăm o ţară care este în război" după invazia Rusiei, a subliniat ministrul.
Pe de altă parte, Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Crotale, a declarat Sébastien Lecornu, precizând un anunţ făcut în acest sens miercuri de preşedintele Emmanuel Macron. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News