Macron privește cu teamă la protestele fermierilor din România și Polonia: Tractoarele ajung aproape de Paris. Lista cu revendicări se tot lărgește

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Fermierii din Franța au blocat autostrăzile și au aruncat pe jos cu mai multe cutii pline de legume cultivate în străinătate, joi, cerând guvernului să îi protejeze împotriva importurilor ieftine, creșterii costurilor și birocrației excesive, scrie Reuters.

Protestele fermierilor, care au început în sud-vest și sunt acum în a doua săptămână, vor continua până când cererile lor nu vor fi îndeplinite, constituind prima mare provocare pentru noul prim-ministru, Gabriel Attal.

În timp ce Attal a convocat miniștrii de rang înalt cu scopul de a anunța propuneri concrete vineri, fermierii au folosit baloți de fân și tractoare pentru a bloca autostrăzile majore din Franța, cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană.

Cutii cu roșii, varză și conopidă, despre care un grup de fermieri a spus că au fost importate din țările vecine, au fost răspândite pe autostrada A7 care leagă Marsilia și Lyon, al doilea și al treilea oraș ca mărime din Franța.

Fermierii amenință cu blocarea Parislului

Unele sindicate agricole au amenințat cu blocarea Parisului. Joi, zeci de tractoare au condus încet în timpul orei de vârf în partea de sud-vest a capitalei.

Puternicul sindicat agricol FNSEA a înmânat guvernului, miercuri seară, o listă de 100 de revendicări, incluzând o mai bună aplicare a unei legi concepute pentru a proteja fermierii împotriva creșterii prețurilor.

Sindicatul a cerut, de asemenea, menținerea scutirilor de taxe pentru motorina utilizată de vehiculele agricole, plata imediată a subvențiilor agricole din UE, garanții privind despăgubirile de asigurare legate de sănătate și climă, și ajutor imediat pentru viticultori și fermieri organici.

Nemulțumirea fermierilor față de nivelurile de prețuri este mai ales acută în sectorul lactatelor, unde producătorii spun că împingerea măsurilor antiinflaționiste de către guvern a subminat legislația menită să susțină piața liberă.

Retailerii francezi se află în negocieri anuale de prețuri cu furnizorii, pe care guvernul dorește să le încheie până la sfârșitul lunii. Fermierii se plâng că vor fi în linia întâi a eforturilor de reducere a prețurilor.

Francezii se tem ca protestele fermierilor să nu ajungă precum în România și Polonia

Guvernanții din Franța se tem de o dezlănțuire a nemulțumirilor fermierilor ca în Germania, Polonia și România. Astfel, guvernul francez a amânat deja un proiect de lege agricolă, cu promisiunea că va întări măsurile și va simplifica unele reglementări.

Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, președintele Emmanuel Macron se teme că protestele fermierilor ar aduce voturi suplimentare formațiunilor de extremă dreapta.

Liderul dreptei extreme din Franța, Marine Le Pen, a acuzat guvernul de complacere prin sprijinirea reglementărilor europene care dăunează fermierilor, cum ar fi regulile privind terenurile obligatorii lăsate necultivate.

"Cei mai mari dușmani ai fermierilor pot fi găsiți în acest guvern ", a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel