Macron răstoarnă așteptările: Alianța surpriză împiedică stânga să preia controlul Adunării Naționale

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Legislatorii pro-Macron și cei de centru-dreapta și-au unit voturile pentru a împiedica stânga să preia controlul asupra Adunării Naționale.

Partidul lui Emmanuel Macron a format un acord de ultim moment cu legislatorii de dreapta pentru a câștiga un vot cheie în parlament, joi, deschizând calea pentru ca președintele francez să joace un rol mai important decât se aștepta în formarea următorului guvern al țării.

Cele două grupuri politice au format o alianță ad-hoc pentru a o realege pe Yaël Braun-Pivet ca șefă a Adunării Naționale Franceze, al patrulea oficial de rang înalt din Franța. Votul a fost văzut pe scară largă ca un test pentru a vedea cine poate colabora în parlamentul fragmentat al Franței pentru a numi un viitor prim-ministru.

Prin combinarea forțelor lor, centriștii și centrul-dreapta au câștigat un avânt politic, oferindu-le în același timp o lovitură neașteptată rivalilor lor din stânga. Votul dramatic a venit la doar 11 zile după ce Noul Front Populară (NFP), o alianță largă a partidelor de stânga, a obținut o victorie surpriză în alegerile anticipate din această vară, câștigând cele mai multe locuri, dar rămânând departe de o majoritate absolută.

Rezultatul neconcludent al alegerilor a aruncat politica franceză în haos, amenințând a doua cea mai mare economie a UE cu luni sau chiar ani de paralizie politică. Dar votul de joi seară din Adunarea Națională indică faptul că s-ar putea întrezări o cale îngustă prin acest impas.

Competiția a fost strânsă. După ce centrul-dreapta și-a retras propriul candidat după prima rundă din cele trei runde de vot, Braun-Pivet și oponentul său din stânga, legislatorul comunist André Chassaigne, s-au trezit separați de doar opt voturi. Braun-Pivet a câștigat, în cele din urmă, datorită sprijinului câtorva legislatori neafiliați.

În ciuda succesului lor prin unitate, tabăra lui Macron și conservatorii s-ar putea să nu continue parteneriatul lor. Conservatorii au respins public perspectiva unei coaliții directe cu tabăra pro-Macron, dar au semnalat constant deschiderea lor pentru a găsi un teren comun în materie de politici — propunând un „pachet legislativ” axat pe politici menite să "recunoască mai bine munca și să restabilească autoritatea”.

NFP pare, acum, mai aproape ca niciodată de colaps. Certurile și conflictele interne din alianță au împiedicat-o să se ralieze în spatele unui singur candidat pentru funcția de prim-ministru și chiar și acordul asupra lui Chassaigne — un parlamentar agreabil și respectat — a necesitat negocieri care au durat până în ziua dinaintea votului.

Situația politică din Franța rămâne incertă, iar capacitatea partidelor de a colabora va fi esențială pentru stabilitatea viitoare a guvernului. Cu toate acestea, votul de joi a demonstrat că există, încă, posibilități pentru alianțe și cooperare în parlamentul fragmentat al Franței. Rămâne de văzut cum se vor desfășura negocierile și ce direcție va lua guvernul francez în lunile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel