Macron reia: Rusia nu trebuie umilită pentru deciziile lui Vladimir Putin

Foto: Facebook Emmanuel Macron
Foto: Facebook Emmanuel Macron

Președintele Emmanuel Macron reia recomandarea sa ca Rusia să nu fie umilită.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că este vital ca Rusia să nu fie umilită pentru ca, atunci când luptele încetează în Ucraina, să poată fi găsită o soluţie diplomatică, adăugând că, în opinia sa, Parisul va juca un rol de mediere pentru a pune capăt conflictului, transmite sâmbătă Reuters.

Agenţia de presă britanică notează că Macron a încercat să menţină dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Atitudinea şefului statului francez a fost criticată în mod repetat de unii parteneri estici şi baltici din Europa, care consideră că o astfel de abordare subminează eforturile de a pune presiune pe Putin să se aşeze la masa negocierilor.

Ce declarații a făcut președintele francez



"Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieşire prin intermediul mijloacelor diplomatice. (...) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere", a declarat Macron într-un interviu publicat sâmbătă de ziare regionale.

Macron a vorbit cu regularitate cu Putin de la declanşarea invaziei ruse, ca parte a eforturilor de a obţine o încetare a focului şi de a începe negocieri credibile între Kiev şi Moscova. "Cred, şi i-am spus-o, că face o greşeală fundamentală istorică pentru poporul său, pentru el însuşi şi pentru istorie", a declarat Macron.

Macron nu a călcat încă în Kiev după începerea războiului, față de mulți alți lideri europeni

Franţa a sprijinit Ucraina atât militar, cât şi financiar, dar până acum Macron nu s-a deplasat la Kiev pentru a oferi o susţinere politică simbolică, aşa cum au făcut-o alţi lideri ai UE, lucru pe care Ucraina ar dori ca preşedintele francez să-l facă. În ceea ce-l priveşte, Macron nu a exclus posibilitatea unei deplasări la Kiev.

Parisul trimite armament ofensiv Ucrainei, inclusiv tunuri Caesar din depozitele de armament franceze. Totodată, Macron a anunţat că le-a cerut fabricanţilor de armament să-şi accelereze producţia.

Macron a mai declarat şi la începutul lunii mai că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără "a umili" Rusia, afirmaţie care i-a atras critici din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

Președintele Franței a recunoscut că a discutat cu Kylian Mbappe să rămână la PSG

Preşedintele francez Emmanuel Macron a recunoscut, într-un interviu acordat presei regionale din ţara sa, că a discutat cu starul Kylian Mbappe înainte ca acesta să-şi prelungească contractul cu echipa de fotbal Paris Saint-Germain, informează L'Equipe, potrivit Agerpres.

Cu ocazia unei conferinţe de presă în care a prezentat motivele deciziei sale de a rămâne la PSG, în loc să dea curs ofertei campioanei Spaniei, Real Madrid, Mbappe a precizat că a primit "sfaturi bune" din partea preşedintelui Franţei, care a dorit ca el să "rămână" pe Parc des Princes. Lucru confirmat sâmbătă chiar de către Emmanuel Macron, care a recunoscut că "a avut o discuţie cu Mbappe" înainte ca acesta să aleagă să-şi prelungească înţelegerea cu PSG până în 2025.

Macron spune că nu se ocupă cu transferurile



"Vreau să vă asigur că nu intervin în niciun transfer", a ţinut să sublinieze însă preşedintele Franţei. "Sunt la fel ca orice alt cetăţean când vine vorba de fotbal, cu dorinţa de a vedea un joc frumos şi de a susţine o echipă", a spus Macron, suporter declarat al formaţiei Olympique Marseille.

"Am avut o discuţie cu Kylian Mbappe înainte, pur şi simplu pentru a-l sfătui să rămână în Franţa. Atunci când este solicitat în mod informal şi amical, este rolul unui preşedinte să îşi apere ţara", a conchis Emmanuel Macron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel