Macron se îndreaptă spre Beijing, sperând să-l convingă pe Xi să se implice în descurajarea Rusiei: „China este singura țară capabilă să aibă un impact”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Emmanuel Macron sosește miercuri în China pentru o vizită de stat de trei zile în care speră să-l descurajeze pe Xi Jinping să sprijine invadarea Ucrainei de către Rusia, dezvoltând, în același timp, legăturile comerciale europene cu Beijingul.

 

Parisul vede China ca un posibil „schimbător de joc” în război: capabilă să încline balanța într-un mod pozitiv printr-un dialog potențial asupra condițiilor pentru încheierea conflictului sau într-un mod negativ dacă Beijingul ar crește sprijinul pentru Rusia și ar furniza arme.

China pretinde că dorește o soluție pașnică a atacului Rusiei asupra Ucrainei. Dar vizita prietenească a președintelui chinez la Moscova luna trecută și anunțul unui plan de pace pe placul Moscovei au îngrijorat Occidentul.

Oficialii francezi știu că China nu va critica președintele rus, Vladimir Putin, și nu va condamna războiul din Ucraina, dar Macron intenționează să sublinieze poziția UE cu privire la pericolul conflictului. China este considerată singura țară capabilă să deschidă canale de comunicații către toate părțile în conflict și să exercite presiuni diplomatice efective asupra lui Putin.

Dar Macron vrea să rămână ferm în problema Ucrainei, în timp ce adoptă o poziție pragmatică a Franței – descrisă ca „o altă cale”.

Vizita președintelui francez, prima sa în China de la pandemia de Covid, va include mai mult de șase ore de timp petrecut cu Xi, între întâlniri și banchete. Un oficial francez a declarat că vor fi ridicate probleme legate de drepturile omului, inclusiv tratamentul uigurilor și altor minorități.

Problemele cheie în discuție vor fi războiul din Ucraina și reechilibrarea legăturilor comerciale după reglementări stricte zero-Covid, precum și criza climatică și energia regenerabilă. Vor avea loc și discuții despre reînnoirea legăturilor culturale și a călătoriilor, deoarece Parisul dorește să încurajeze turiștii chinezi să revină în Franța.

Lui Macron i se va alătura pentru o parte a vizitei președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a dat un ton ferm asupra Chinei din cauza războiului din Ucraina. Von der Leyen a declarat săptămâna trecută că „departe de a fi descurajat de invazia atroce și ilegală a Ucrainei, președintele Xi își menține „prietenia fără limite” cu Rusia lui Putin”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel