Macron şi Xi Jinping cer depăşirea crizei din Ucraina

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a convenit miercuri cu omologul său chinez, Xi Jinping, asupra necesităţii reducerii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

Emmanuel Macron şi Xi Jinping au evidenţiat „necesitatea continuării eforturilor în favoarea reducerii tensiunilor şi rezolvării prin dialog a crizei" dintre Rusia şi Ucraina, anunţă Palatul Elysée, după convorbirea dintre cei doi preşedinţi.

„Preşedintele Chinei a salutat acţiunile Franţei şi Germaniei în Formatul Normandia şi a reafirmat susţinerea deplină pentru aplicarea Acordului de la Minsk", în sensul soluţionării conflictului separatist din estul Ucrainei, precizează Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Figaro.

Emmanuel Macron a pledat pentru „reechilibrarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi China în sensul unei mai mari reciprocităţi, mai ales în materie de schimburi comerciale". Preşedintele Franţei "a încurajat China să anuleze sancţiunile aplicate împotriva Lituaniei şi să rezolve prin dialog revendicările", subliniază Palatul Elysée. Uniunea Europeană a sesizat Organizaţia Mondială a Comerţului (OMS) după ce China a blocat importurile din Lituania, ca urmare a deschiderii unei misiuni diplomatice oficiale a Taiwanului în Vilnius.

China a anunţat că susţine iniţiativa Rusiei de a cere garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice, notează Mediafax.

Citește și: Jens Stoltenberg: NATO va consolida flancul de sud-est, inclusiv prin poziţionarea de trupe în România

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să consolideze prezenţa militară în centrul şi sud-estul Europei, inclusiv prin poziţionarea unui grup de luptă în România, a spus secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

În cursul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării din ţările NATO, Jens Stoltenberg a denunţat activităţile militare ale Rusiei, afirmând că Europa se confruntă cu „cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii".

„Regret să spun că aceasta este noua stare de normalitate în Europa. Prin urmare, astăzi, miniştrii Apărării au decis să dezvolte opţiuni pentru continuarea consolidării capabilităţilor NATO de disuasiune şi de apărare, inclusiv prin analizarea posibilităţii de a poziţiona noi grupuri de luptă în centrul şi în sud-estul Europei. Şi salut propunerea Franţei de a comanda un astfel de grup de luptă în România. Comandanţii noştri militari vor elabora detaliile şi vor trimite rapoarte în câteva săptămâni", a declarat Jens Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel