Macron urmează să numească un nou premier în Franța. Reuters: Favoritul în funcție va avea sarcina unei resetări politice

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va numi un nou prim-ministru, marți, într-un efort de a-și consolida cel de-al doilea mandat înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, scrie Reuters.

Această schimbare nu va duce neapărat la o modificare majoră în peisajul politic, ci semnalează mai degrabă dorința lui Macron de a încerca să treacă peste reformele nepopulare privind pensiile și imigrația din anul trecut, concentrându-se pe noi priorități, printre care atingerea obiectivului de ocupare a forței de muncă.

Noul prim-ministru va avea și sarcina de a îmbunătăți șansele partidului de centru al lui Macron în alegerile din iunie pentru Parlamentul European. Sondajele de opinie plasează partidul lui Macron în urma celui al liderului extremei drepte, Marine Le Pen, cu aproximativ opt până la zece puncte procentuale.

Macron, care a avut dificultăți în gestionarea unui parlament mai agitat după ce și-a pierdut majoritatea absolută la scurt timp după realegerea din 2022, a anunțat luni că prim-ministrul Elisabeth Borne va demisiona.

Ministrul Educației, Gabriel Attal, un apropiat al lui Macron care a devenit cunoscut după ce a fost numit purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei de COVID, a fost larg citat de surse politice și instituțiile de media franceze ca fiind favoritul puternic pentru a o înlocui pe Borne.

Dacă acest lucru se confirmă, Attal, în vârstă de 34 de ani, ar deveni cel mai tânăr prim-ministru al Franței și primul care recunoaște, în mod deschis, că este gay.

Odată membru al partidului socialist din Franța înainte de a se alătura lui Macron, Attal a fost ministru adjunct al finanțelor și a devenit ministru al Educației în 2023, făcându-și o reputație ca fiind unul dintre cei mai pricepuți miniștri ai lui Macron, confortabil în emisiuni radio și în parlament.

„Dacă este într-adevăr Gabriel Attal, aceasta ar fi cea mai bună carte pe care președintele ar fi putut-o juca”, a declarat sondorul de opinie Jerome Fourquet pentru BFM TV, referindu-se la popularitatea sa, pe care a câștigat-o datorită acțiunilor rapide în calitate de ministru al Educației și abilităților sale de comunicare.

Liderii opoziției au fost rapizi în a spune că nu se așteaptă la multe schimbări din partea noului prim-ministru.

„Elisabeth Borne, Gabriel Attal sau altcineva, nu mă interesează, vor fi doar aceleași politici”, a declarat liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, pentru France Inter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel