Macron, vizită în România. Ce îi poate oferi lui Iohannis

Președintele Franței, Emmanuel Macron va efectua pe data de 24 august o vizită în România, acolo unde va avea o serie de discuții importante cu Klaus Iohannis.

Vizita președintelui Macron în Polonia ne poate oferi perspectiva propunerilor pe care Franța le poate face României. Emmanuel Macron a discutat aproximativ o oră cu președintele Andrzej Duda. Principala temă abordată, ofertă care îi poate fi pusă pe masă și lui Klaus Iohannis s-a referit la modernizarea armatei, acolo unde sunt direct interesate și companiile franceze, care se pot implica și participa la numeroase proceduri în diferite etape. 

Discuțiile au început cu evaluarea și stadiul ofertelor în vederea modernizării armatei. Printre sistemele pe care francezii le pun la dispoziție se numără un sistem de apărare aeriană de rază scurtă denumit "Narew", în acest sens existând deja un acord în privința cooperării în domeniul tehnologiei rachetelor.

În februarie, grupul de înzestrare al armatei poloneze a semnat un angajament cu firma MBDA pentru cooperare în domeniul tehnologiei rachetelor, scrie publicația Defense 24. Pe lângă programul Narew, acordul include și alte tipuri de armament. Atât MBDA , cât și MBDA UK, ambele firme franceze, și-au declarat interesul pentru program.

Zona principală a acordului se referă la sistemul "Narew", însă domeniul de aplicare se extinde și la alte sisteme la care poate participa inclusiv firma Thales, cea care printre altele, a furnizat sistemul de lasere de la Turnu Măgurele. 

Francezii pun, de asemenea, accent pe cooperarea cu offset inclus, ceea ce presupune transfer de tehnologie și crearea de locuri de muncă în industria de apărare. Astfel, au devenit un concurent serios pentru Statele Unite, care nu au acorduri de acest tip și care nu doresc să producă în afara țării. 

Modernizarea Marinei

Printre alte oferte prezentate de Emmanuel Macron s-a numărat și modernizarea flotei poloneze. În acest sens, președintele Franței a explicat capacitățile grupului naval francez (fostul DCNS) care poate oferi servicii de îmbunătățire și modernizare pentru submarine și pentru navele care formează unitățile de apărare costieră.

Elicoptere pentru Forțele Speciale și Marină

Președinții celor două state au vorbit despre aplicarea unor comenzi pentru achiziționarea de elicoptere ZOP cu capacitatea de a efectua operațiuni de salvare pentru Forțele Navale și pentru Forțele Speciale. Este posibil ca Poloniei să i se ofere elicoptere H225M Caracal, dar această informație nu a fost confirmată. Negocierile sunt în curs de desfășurare cu trei ofertanți.

În plus, companiile franceze, inclusiv Thales, au manifestat interes pentru participarea la programul polonez pentru construirea unui sistem de recunoaștere prin satelit. Companiile furnizoare de echipament militar pot depune oferte și pentru alte tipuri de arme. De exemplu s-a vorbit despre proiectilele anti-tanc Karabela, alături de un sistem antirachetă MMP. Industria franceză ar putea oferi, de asemenea, sisteme de recunoaștere, observare sau comunicare.

Totodată se ia în calcul o ofertă de muniții moderne pentru tancurile Leopard 2. În plus, programul de tancuri de generație următoare, cunoscut sub numele de Leopard 3 va fi implementat într-o strânsă cooperare între industria germană și franceză, iar ministrul polonez al Apărării a declarat inițial că ar putea fi interesat să se alăture acestui proiect. O astfel de ofertă ar putea fi înaintată și președintelui Klaus Iohannis.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel