Macron vrea grăbirea aderării Ucrainei la UE: Să înceapă negocierile până la finalul lunii

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat vineri sprijinul pentru "lansarea efectivă" a negocierilor pentru aderarea Ucrainei la UE "până la sfârşitul lunii", în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Elysee alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Emmanuel Macron a promis că "Franţa va continua" să sprijine "Ucraina în toate forurile", în special "la nivel european, pentru a încerca să obţină lansarea efectivă a negocierilor de aderare până la sfârşitul lunii".

Comisia Europeană consideră că Ucraina a îndeplinit toate condiţiile prealabile pentru posibila deschidere a negocierilor de aderare la UE, au declarat vineri surse diplomatice la Bruxelles. Dar această decizie necesită unanimitate, iar Ungaria, un aliat al Rusiei, ameninţă să blocheze procesul.

În acelaşi timp, Macron a mai anunţat că doreşte să "finalizeze o coaliţie" de ţări gata să trimită instructori militari în Ucraina, dând asigurări că "mai mulţi dintre parteneri" şi-au dat deja acordul, fără a preciza care dintre ei.

"Mai mulţi dintre partenerii noştri şi-au dat deja acordul" şi "vom folosi zilele următoare pentru a finaliza o coaliţie", a declarat şeful statului, considerând "legitimă" această cerere din partea Ucrainei.

El a răspuns, de asemenea, la declaraţia purtătorului de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Franţa, care a spus că aceşti instructori ar fi o "ţintă legitimă". "Cine am fi noi să cedăm invocaţiilor sau ameninţărilor Rusiei?", a afirmat Macron, potrivit Agerpres.

Reacția Rusiei după comentariile lui Macron legate de sprijinul militar

Este vorba despre declarațiile privind un sprijin militar sporit pentru Ucraina. "Să spunem că dl Macron dă dovadă de un sprijin absolut pentru regimul ucrainean şi declară că Republica franceză este gata să participe direct la conflictul militar", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, agenţiilor de presă ruse, scrie Agerpres, citând AFP.

"A instrui pe cineva în vest, care este o zonă liberă în Ucraina, nu este agresiv", a explicat Macron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel