Inspectorii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au sancţionat cu 63.500 de lei operatori economici care comercializau legume şi fructe din import ca fiind produse de origine autohtonă, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.
Potrivit datelor oficiale, până la această dată, în Municipiul Bucureşti şi în toate judeţele din ţară, au fost verificate 294 de pieţe agroalimentare şi 102 depozite en-gros de legume şi fructe. De asemenea, au fost verificaţi 3.410 operatori, dintre care 1.820 persoane fizice şi 1.590 persoane juridice. În acelaşi timp, au fost prelevate 52 de probe din următoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveţi, roşii, pătrunjel, dovlecei, lămâi, salată verde, ridichi, căpşuni, ciuperci, ceapă verde, usturoi verde, cartofi noi.
În urma controalelor efectuate şi a abaterilor constatate, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 63.500 lei, precum şi un număr de 239 avertismente cu planuri de remediere.
MADR precizează că principalele obiective urmărite în cadrul acestor acţiuni de monitorizare şi inspecţie sunt: asigurarea unui spaţiu distinct şi semnalizat corespunzător pentru minim 40% din numărul total de tarabe din piaţă pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producători agricoli, depistarea şi sancţionarea fenomenului de substituire a legumelor şi fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerţ intracomunitar, etichetarea corectă a produselor, legume şi fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producţie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltării şi a preţului, pentru a se distinge producţia autohtonă de cea provenită din import sau spaţiul intracomunitar, trasabilitatea loturilor de legume şi fructe provenite din import sau comerţ intracomunitar prin indicarea corectă pe documentele însoţitoare (facturi fiscale) a ţării de origine - documentele sunt emise de către depozitari pentru comercianţii de legume şi fructe cu amănuntul.
Ministerul de resort, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, dă asigurări că toate legumele şi fructele autohtone sunt sigure pentru consumatori. În continuare, atestatele de producător cu suspiciuni asupra calităţii de producător sau asupra cantităţilor de legume obţinute, în raport cu suprafeţele cultivate, sunt ridicate în copie, în vederea verificării de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene la primăriile emitente.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alături de celelalte instituţii abilitate în domeniu, prin măsurile de monitorizare şi control, asigură în permanenţă respectarea prevederilor legale pentru reglementarea pieţei produselor agricole, precum şi pentru prelevarea probelor din plante şi produse vegetale, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide, se menţionează în comunicatul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News